Держзавод під керівництвом мільйонера за 82 мільйони замовив у донеччанки селітри на 10% дорожче від ринку
22.12.2015   //  

укрспецхемДП «Науково-виробниче підприємство «Павлоградський хімічний завод» у 2015 році уклало низку угод на постачання аміачної селітри на суму близько 90 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

У всіх випадках контрактні ціни були вищими від ринкових.

Наприклад, найбільшим постачальником держпідприємства у лютому було обрано ТОВ «Укрспецхем». Цій фірмі було замовлено поставку 9 тис тонн аміачної селітри впродовж усього 2015 року по 9 024 грн./т з ПДВ на умовах СРТ залізнична станція Павлоград 1 на загальну суму 82,00 млн грн. При цьому у «ВДЗ» потім не публікувались дані про корекцію ціни.

У свою чергу відомі трейдери пропонують селітру значно дешевше.

Наприклад, компанія «Хімтрейд» пропонує по 8 070 грн. з ПДВ на умовах СРТ станція призначення. «Агроцентр Єврохім-Україна» пропонує по 8 150 грн./т на умовах ExW.

химтрейд

Так само вищі від ринку ціни Павлоградського хімзаводу на умовах СРТ по угодам на загальну суму близько 5 млн грн, які укладались у вересні:

  • ТОВ «Акта компані» замовили аміачну селітру по 9 499 грн./т,
  • ТОВ «Мінерал ЦЕС» по 9 450 грн./т,
  • ТОВ «Торговий дім «Український товарний союз» по 9 400 грн./т.

По цим угодам у звітах замовника вказано, що поставки здійснюються на умовах передоплати. Тобто відтермінування оплати з боку заводу не може бути причиною таких високих цін.

ТОВ «Укрспецхем» зареєстровано у Васильківці Дніпропетровської області у травні 2015 року. Засновницею є донеччанка Марина Хорошаєва, яка також є власником донецького трейдера добрив ТОВ «Торговий дім «Деметра-плюс» (прайс-лист на сайті не містить цін).

ДП «Науково-виробниче підприємство «Павлоградський хімічний завод» (Дніпропетровська обл.) виготовляє вибухівку, для виробництва якої застосовується аміачна селітра. Завод належить до сфери Державного космічного агентства України, і його очолює головний конструктор ракетних двигунів твердого палива Леонід Шиман. Згідно з декларацією про доходи, Шиман у 2014 році заробив 8,56 млн грн., з яких зарплата склала 0,55 млн грн., а решту 7,97 млн грн. директор держзаводу заробив у вигляді дивідендів/процентам. Дружина Шимана за рік заробила 5,41 млн грн. дивідендів/процентам.

При цьому Шиман вказав, що має на рахунках у банках 57,07 млн грн., а його дружина – 36,12 млн грн.