«Укрбуд» нелегально зводить будинки в Києві на підставі невідомих рішень суду Севастополя, захопленого росіянами
18.12.2015   //  

Дві скандальні забудови державної корпорації «Укрбуд» у Києві базуються на рішеннях Господарського суду міста Севастополя, прийнятих у 2014 році та не внесених у державний Реєстр судових рішень. Про це йдеться в сюжеті Аліни Стрижак у телепрограмі «Наші гроші».

Структури «Укрбуду» ведуть забудову у Києві на вулиці Крамського, 10 на підставі рішення Господарського суду Севастополя від 24 березня 2014 року (919/299/14). Раніше там був санаторій «Перемога», призначення землі було «рекреаційне». Тобто, будувати житлові комплекси там було заборонено.

У 2000 році Київрада передала ділянку ПП «Виробничо-комерційна фірма «Дівос» для експлуатації та обслуговування санаторію-профілакторію. В 2012 депутат Олександр Бригинець повідомив, що на території санаторію незаконно рубають сторічні сосни та риють котлован під будівництво житлового комплексу. По документах майбутня новобудова проходила як «реконструкція з розширенням санаторію-профілакторію з комплексним благоустроєм прилеглої території».

Житловому комплексу дали назву «Святоград». Будувати його мала фірма «Київсоцбуд», якою тоді керував нинішній президент «Укрбуду» Максим Микитась. Замовниками були фірми «Дівос» та «Будівельні мережі». Останньою керував один із нинішніх начальників «Укрбуду» Сергій Якусевич, а володів – теперішній голова ради директорів компанії «Укрбуд» Юрій Пелих.

Через розголос у 2012 році будівництво прикрили. Однак 6 листопада 2015 року фірма «Будівельні мережі» заклала житлокомплекс в іпотеку фірмі «ФК «Житло-капітал», яка входить до корпорації «Укрбуд». В реєстрі речових прав забудова на Крамського, 10 проходить як «багатофункціональний комплекс з вбудованими в рельєф гаражами манежного та боксового типу».

В реєстрі речових прав на вул. Крамського, 10 береться два витяги. Один засвідчує право оренди земельної ділянки фірмою «Дівос». І в підставах виникнення речового права, зокрема, вказана копія рішення Господарського суду м. Севастополя.  Другий витяг засвідчує, що за цією адресою фірма «Будівельні мережі» заклала житловий комплекс в іпотеку «Житло-капіталу».

Також рішення Госпсуду Севастополя фігурує у будівництві ЖК «Переможець» на Воскресенській, 2а, квартири в якому мали б отримати бійці АТО, але не отримали. Цільове призначення землі під будинком – для обслуговування виробничої бази. А отже, зводити житлові комплекси тут заборонено. Однак забудовники посилаються на рішення Господарського суду м. Севастополя від 24 березня 2014 року, яке начебто змінило  цільове призначення землі.

У Державній судовій адміністрації України повідомили, що рішення севастопольського Госпсуду в Єдиному держреєстрі судових рішень відсутнє. На будівельному майданчику ЖК «Переможець» його теж показувати відмовилися.

Нагадаємо, у березні 2014 року Україна взагалі не контролювала установи в Криму, який тоді вже був окупований російськими військами. Наприклад, 24 березня в день рішення севастопольського суду про забудову в Києві (якщо воно взагалі існувало в природі) було оголошено про введення російського рубля як офіційної валюти в Криму.