- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Нова зірка Кернеса на ім’я Олександр Попов

попов [1]В Україні останнім часом посилюють відповідальність чиновників за корупційні порушення. Але здається це ніяким чином не стосується Харківщини, де у чиновників стало нормою не задекларувати бізнес, перевести по/без тендеру кошти «рідній» фірмі і вибити землю для родини.

Яскравим прикладом подібної позиції є заступник Харківського міського голови з питань сім’ї молоді та спорту Олександр Попов.

На наступній сесії міськради депутати розглянуть питання продажу йому 0,04 га землі поряд з Журавлівським водосховищем за 77 тис. грн. Виходить 18 тис. грн. за одну сотку. Раніше ця земельна ділянка знаходилась у Олександра Вікторовича в оренді.

Попов земля2 [2]попов1 [3]

Як повідомляє Харківський антикорупційний центр [4], віце-мер збирається придбати землю фактично у рекреаційній зоні за найдешевшою ціною. Зокрема, зараз до продажу готуються ще декілька ділянок. Так ось сотку землі у промзоні на вулиці Морозова продають по 23 тис. грн.

Щоб була зрозуміла ціна питання: ринкова вартість землі в цьому районі складає від $2,5 до $10 тисяч за сотку (див скріни нижче). Тобто у 3-10 разів дорожче від депутатської ціни для Попова.

Попов земля4 [5] Попов земля5 [6]

Але після того, як цю інформацію оприлюднили депутати міськради, в документах змінили площу ділянки. Виявилося, що Попов збирається придбати не 0,04 га, а 0,022 га. Тобто в двічі менше за тіж самі гроші.

Цікаво, що біля Журавлівського водосховища він контролює земельних ділянок загальною площею приблизно 10 га. Частину орендує, частина є у власності.

попов2 [7]

Тож хто такий Олександр Попов, і що є за ним

Попов закінчив харківський політех та Вищу школу тренерів академії спорту у Москві, після чого, на початку 90-х зайнявся бізнесом.

За даними харківських ЗМІ [8], Попов одним з перших заснував приватну охоронну фірму – «Інекс», був засновником приватного збройного підприємства «Латек», очолив концерн «Сафарі».

Головним напрямком діяльності концерну є спорт та охорона, подекуди це пов’язано. Адже колишні спортсмени починають робити в охоронних фірмах. До його концерну входять [9]: спортивно-оздоровчий центр, один з найбільших фітнес-клубів міста, підприємство з будівництва дитячих ігрових та спортивних майданчиків, льодових ковзанок, роллердромів і багато іншого.

Крім бізнесу, Попов увійшов до керівництва декількох спортивних федерацій та спілок.

У політиці він з’явився після Помаранчевої революції, коли очолив [10] обласну організацію партії «Пора».

У місцеву владу отримав [11] призначення в листопаді 2011 року. Тоді Попов замінив захворівшого Віктора Христоєва на посаді заступника міського голови з питань родини, молоді, спорту та підготовки до Євро-2012.

На посаді він слідкував за діяльністю Департаменту спортивних іміджевих проектів (колишній департамент з питань підготовки до Євро-2012) та Департаменту сем’ї, молоді та спорту, а також комунальних підприємств і установ, зокрема КП «Спорт для всіх», де він й наладив бізнес (див. перелік фірм [12]).

Тендерний пілінг і сімейне щастя

Так, у 2013 році КП «Спорт для всіх» замовило спортивних майданчиків на загальну суму 2,5 млн. грн.

Переможцем торгів тоді стала фірма «СафаріСтройСервіс» [13], яку заснував особисто Попов з дружиною.

Вже цього року це ж підприємство замовило [14] покриття та обладнання для шкільних стадіонів вартістю 7,53 млн. грн. Переможцем торгів став ФОП Пироженко Сергій Васильович, який працював раніше у Попова, а єдиним конкурентом була донька віце-мера Крістіна Воробйова.

У серпні 2015 року КЗ «Харківський міський центр дозвілля молоді» замовив ТОВ «Інекс-Пульт» автоматизовану систему раннього виявлення надзвичайних ситуацій. З урахуванням монтажу обладнання система потягнула на 468 тис. грн.

Бенефіціаром «Інексу» є безпосередньо віце-мер Попов. Тому на наш погляд ця закупівля порушила закон «Про здійснення державних закупівель» [15], адже Попов міг здійснювати вплив на замовника та контролював переможця тендеру.

Також відмітимо таку рису Попова, як забудькуватість. З одного боку він забув переоформити свій бізнес хоча б на дружину. А з іншого він забув [16] вказати наявність корпоративних прав на суму понад 6 млн. грн. у декларації про доходи за 2014 рік.

До речі, про дружину. Попов таки вніс в свою декларацію частку Інни Попової у ПП «Бомонд плюс». І саме ця фірма у жовтні придбала у міськради приміщення площею 196 кв. метрів в будинку в історичному центрі міста на вул. Садовій (колишня Чубаря). Міськрада віддала приміщення по 2 403 грн. за квадрат. Хоча приміщення у цьому районі коштують [17] в кілька разів дорожче.

…Якби зараз були часи Януковича, то було дуже в тему завершити оповідь тостом: «Щоб у нас все було і нам за це нічого не було!»

Але все-таки є надія, що у Харкові як і у всій Україні норови будуть змінюватись.

Блог від: Павло Новик