«Київенерго» віддасть 60 мільйонів вірменам, пов’язаним з Ахметовим і Януковичем
17.12.2015   //  

ПАТ «Київенерго» 9 грудня за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «Інвестиційна компанія «Східгазбуд» на реконструкцію двох підстанцій на суму 59,80 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Роботи на підстанціях «Нікольська» та «Гарнізонна» у Солом’янського районі мають бути виконані до 25 грудня 2016 року. Підстанції реконструюють під будівництво нового терміналу аеропорту «Жуляни» та у рамках схеми розвитку до 2020 року електричних мереж.

Зокрема, на підстанціях поставлять нові трансформатори струму «Simens» та інші комплектуючі. Також замінять будівельну частину, прокладуть нові електрокабелі та труби. Гарантія на трансформатори складає 5 років, термін придатності – 30 років.

Згідно з даними ВДЗ, «Східгазбуд» виграв тендерів на суму 169,07 млн грн, з яких майже вся сума була отримана у 2014-2015 роках.

Власниками «Східгазбуд» є донеччани Едвард Чахоян і Арарат Брутян.

Арарат Брутян разом з Андрієм Чебаненком заснували ТОВ «Надра Донбасу» та були співвласниками ТОВ «Універсальний комерційний банк «Камбіо» (позбавлений ліцензії у березні 2015).  Андій Чебаненко раніше був відомий як директор енергетичних програм ТОВ «Метінвест Холдинг» Ріната Ахметова, яке контролює «Київенерго».

Щодо Чахояна, то у 2004 р. він виступив одним із засновників ТОВ «БК-Інжиніринг», діяльність якого з 2008 року припинено. У цій фірмі до 2006 року першим заступником гендиректора офіційно працював покійний Віктор Янукович-молодший. А разом з Чахояном до складу власників входили ТОВ «БК», очолюване Олександром Січінавою (пізніше очолив наглядраду «Всеукраїнського банку розвитку» Олександра Януковича) і   ТОВ «Веспром» (на той момент належало Леоніду Бредихіну, пізніше бізнес-партнер Андрія Федорука, директора «МАКО» Олександра Януковича).

Також Чахоян контролював фірму «Нафтогазбуд», що вигравала тендери в системі «Укртрансгазу» за часів Януковича. Чахоян тоді очолював Донецьке обласне товариство вірмен.

Головою Союзу вірмен України є донеччани Вілен Шатворян. Він був нардепом від Партії регіонів, у ЗМІ його називали другом Віктора Януковича-молодшого, який також любив «хороші автомобілі та швидку їзду». Також Шатворяну приписували контроль над фірмою «Євроінвестрой», що за часів Януковича вигравала сотні мільйонів на тендерах в системі «Укрзалізниці» і була субпідрядником будівництва «Охматдиту».

Конкурентами «Східгазбуду» були допущені ПП «Енергострім» і ТОВ «Київська енергетична будівельна компанія». Останнє наполовину належить ПрАТ «СВС-Дінпро», котре з 2007 р. очолює Микола Кравченко, екс-начальник департаменту капітального будівництва та реконструкції «Київенерго». Також Кравченко працював у Мінпаливенергетики під керівництвом Івана Плачкова, котрий наразі очолює наглядраду «Київенерго».