Фірма керівника «Укроборонекспорту» вивезла державний вертоліт на острови, де його хотіли купити росіяни для ДНР
17.12.2015   //  

ТОВ «Українська авіаційна компанія «Велес» має повернути Державному авіаційному підприємству «Карпати-Авіа» МНС України вертоліт МІ-8МТ. Про це свідчить постанова Вищого госпсуду від 9 грудня.

«Карпати-Авіа» передало вертоліт Мі-8МТ №94698, який є державною власністю, в оренду компанії «Велес» у липні 2007 року для виконання авіаційних робіт строком до кінця 2008 року.

Оскільки фірма не сплачувала оренду та не повернула вертоліт після закінчення вказаного строку, МНС звернулося до суду, який стягнув з «Велеса» 256 тис грн боргу і зобов’язав компанію повернути гелікоптер.

Проте державні виконавці вертольоту у фірми не знайшли. Встановлено, що у лютому 2008 року він був вивезений на Коморські острови (поблизу Мадагаскару в Індійському океані).

На прохання «Велеса» у 2012 році суд дозволив не повертати вертоліт, а виплатити МНСникам його вартість – 5,19 млн грн. Проте державні виконавці знову не змогли виконати судовий наказ, оскільки не знайшли у фірми майно, яке можна було би стягнути в рахунок погашення боргу.

Відтак, «Карпати-Авіа» цього року попросили суд повернутися до першого рішення і зобов’язати фірму таки повернути їм вертоліт, з чим суди апеляційної та касаційної інстанцій погодилися.

Засновниками ТОВ «Українська авіаційна компанія «Велес» є лондонська компанія «Мілімекс Трейд Ко. Лімітед» (99,9%), а також Надія Каменчук, Світлана Кузнєцова та Володимир Казадой, який є керівником ДП «Спеціалізована зовнішньоторговельна фірма «Укроборонекспорт». Засновником Milimex Trade Co. Limited значиться Хасан Сарідаг з Анкари (Туреччина).

Нагадаємо, у березні цього року СБУ повідомила про те, що українська компанія намагалася продати вертоліт МІ-8 МТ вартістю $1,1 млн, який вона у 2007 році орендувала в структур МНС, передавши його потім «у суборенду уряду однієї з африканських країн». Потенційними покупцями вертольоту були, зокрема, російські підприємці, які хотіли передати його так званим ДНР і ЛНР. СБУ ініціювала повернення гелікоптера в Україну.

Відзначимо, що у 2007 році «Карпати-Авіа» у 2007 році передали в оренду фірмі «Велес» два вертольоти – Мі-8МТ №94698 і Мі-8МТ №95214. При цьому конкурс було проведено з порушеннями.

За даними екс-директора «Карпати-Авіа» Віктора Недбальського, один із вертольотів потрапив в Афганістан, звідки його повернули в Сімферополь в розібраному стані.

З березня 2011 року «Карпати-Авіа» перебуває у стані ліквідації.