Суд залишив під вартою доцента, який привласнив 17 гектарів земель Міноборони
16.12.2015   //  

Суд продовжив екс-кандидату у Верховну Раду Степану Мандзюку строк утримання під вартою до 2 лютого 2016 року і залишив заставу у розмірі 20 млн грн. Про це свідчить ухвала Шевченківського районного суду м. Львова від 2 грудня.

Мандзюку висунуті звинувачення у службовому підробленні і шахрайстві. Як встановило слідство, він організував і керував схемою по відчуженню земель Міноборони.

Так, у 2012 році Мандзюк і невстановлена особа дізналися про наявність ділянки площею 12‚21 га у с. Крихівці, що входить до Івано-Франківська. Міноборони володіє цією ділянкою на підставі держакту 1982 року.

Мандзюк з порушенням встановленого порядку організував присвоєння ділянці кадастрового номеру. Після чого невстановлена особа внесла ділянку до статутного фонду фірми «Світ вторинної сировини», яка у свою чергу внесла землю до статуту компанії «Комфорт місто сервіс», а те – до статуту фірми «Актуаріс».

Далі Мандзюк з метою офіційного оформлення права власності на ділянку організував подачу до суду позову до «Комфорт місто сервісу» з вимогою визнати право власності на землю за «Актуарісом». Госпсуд цей позов задовольнив, після чого ділянка була розбита на сім частин і передана до статуту ТОВ «Лайт констракшн», засновником і директором якого став Мандзюк.

Зауважимо, що рішення госпсуду восени 2014 року було скасоване. Крім того, призначені з 2012 року директори фірм «Світ вторинної сировини» (Олександр Гайдаєнко з смт Кодра Київської обл.), «Комфорт місто сервіс» (киянка Вікторія Голубенко) і «Актуаріс» (Олег Пінчук з Броварів) є номінальними.

Мандзюк з 7 жовтня утримується під вартою. Він свою вину не визнає, від дачі показів відмовляється. Слідчі вважають, що Мандзюк може переховуватися від слідства, а також чинити тиск на свідків. Зокрема, деякі з них повідомили про отримання погроз.

Крім того, на даний час розслідуються інші епізоди злочинної діяльності Мандзюка, пов’язані із незаконним заволодінням земель Міноборони, зокрема, ділянки площею 4,86 га на вул. Чорновола 161-а, а також, можливо, і інших кримінальних правопорушень.

Степан Мандзюк балотувався до Верховної Ради восени 2014 року як самовисуванець по 88-му округу (центр – Коломия, Івано-Франківська обл.). У своїй біографії він вказував, що є доцентом кафедри театрального мистецтва Інституту екранних мистецтв.