Менеджер Авакова вивів з України $40 мільйонів, зароблені американцями разом з Злочевським
15.12.2015   //  

Сподіваємось, ви ще не встигли забути як нардеп Ігор Котвіцький з «Народного фронту» вивів на панамський офшор $40 мільйонів через державний «Ощадбанк» з фактично окупованого Криму.

Один з уважних читачів «Наших грошей» ретельно дослідив це питання і з’ясував, що аваківський нардеп вивів гроші, зароблені у співпраці з фірмою нині розшукуваного міністра Злочевського.

Нагадаємо трохи контекст. ТОВ «Крим Петролеум Компані» з 2009 року займалось видобутком газу в Криму. Компанія заробила $40 мільйонів, однак через анексію Криму не змогла вчасно вивести їх на закордонні рахунки свого власника – голландської фірми «Tiway Fsu B.V.», чиї власники губляться у непрозорому для журналістів інвестфонді «Lime Rock Partners IV llp» (США).

Виводу грошей заважало принаймні те, що відносини з окупованим Кримом не бажав підтримувати жоден цивілізований банк, і Нацбанк України не дав би дозволу на такий трансфер валюти.

Відтак фірму «Крим Петролеум Компані» перереєстрували на новий офшор «Kingston group s.a.» (Панама). А нардеп Котвицький з якогось дива взяв і заявив, що це він винен панамському офшору $40 мільйонів. Щоб придати цьому абсурду хоч якийсь вигляд законності Котвицький навіть переписав свою декларацію про доходи, записавши в неї наявність мільярда гривень у нього ще в 2014 році. Ні звідки взялись ці гроші, ні чому Котвіцький вписався у схему по виводу капіталу з України – ніякого притомного чи напівпритомного пояснення не прозвучало. Тільки й того згадали, що Котвіцький – це один з топ-менеджерів “Інвестора” Арсена Авакова.

Однак окрім цього залишились ще питання. Так що ж це були за $40 мільйонів, звідки вони насправді назбирались у «Крим петролеум компані», чиї власники губляться у США?

Це питання тим більш актуальне, що «Крим петролеум компані» бізнесувало не самостійно. Воно працювало на Тетянівському родовищі, дозвіл на розробку якого держава дала зовсім іншій фірмі – ТОВ «Кримтопенергосервіс». «Крим петролеум компані» ввійшло в проект в пропорції 50х50 з власником ліцензії (підтвердження на стор.4 зі звітності голландського власника «Tiway Fsu B.V.», а також судових справах часів Тимошенко і Януковича).

Власником «Кримтопенергосервісу» з 2012 року є кіпрська фірма «Burisma holdings limited» (Кіпр), бенефіціаром якої є  Микола Злочевський, біглий міністр екології часів Януковича, від якого залежала остання ліцензія на видобуток.

кримтопенергосервіс бурізма злочевський бенефіціар

При цьому до складу директорів «Бурізми» входять колишній президент Польщі Олександр Квасьневський, сімейний друг держсекретаря США Джона Керрі Девон Додсон Арчер та Роберт Хантер Байден.

буризма директора

Останній – це син віце-президента США Джозефа Байдена (зліва направо Барак Обама, Джозеф Байден і Хантер Байден)…

обама байден хантер

… що днями приїжджав в Україну з закликом до Порошенка і Яценюка боротись з корупцією і вважає, що його син непричетний до української корупції, бо «ніхто не піднімав це питання зі мною в Україні» і його син знає правило: «ніколи, ніколи, ніколи, навіть опосередковано не можеш поставити мене у компрометуючу ситуацію».

Але, здається, ведучи бізнес в Україні – “never say never again“…

Блог від: Юрій Ніколов