Чехи Путіна отримають від «Енергоатому» ще 45 мільйонів, частину яких розіграли зі своєю фірмою
14.12.2015   //  

Підрозділи ДП «НАЕК «Енергоатом» 23 листопада і 3 грудня акцептували пропозицій AT «Skoda JS a.s.» (Чехія) щодо обладнання та послуг на 1,92 млн євро, або 44,77 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

ВП «Атомремонтсервіс» замовив ремонт головного циркуляційного насосу ГЦН-195М за 1,18 млн євро до кінця липня 2016 року.

Старі перекладки ущільнення головного роз’єму насосу з аустенітної сталі недостатньо герметичні, що призводить до протікань теплоносія. Тому вирішили перейти на гребінчасті прокладки з двохсторонньою плівкою з розширеного графіту.

Закупівлю провели за переговорною процедурою, оскільки ці роботи може виконати лише «Skoda JS a.s.». Технологія успішно застосовувалася на чеських АЕС «Дуковани» і «Темелін».

ВП «Запорізька АЕС» за 738 тис євро замовив дві системи захисту каналів іонізаційних камер апаратури контролю нейтронного потоку. 4 грудня уклали угоду, за якою обладнання поставлять до кінця осені 2016 року.

Єдиним конкурентом була фірма «UJV Rez a. s.» (Чехія), одним із акціонерів якої є переможець.

«Škoda JS a.s.» контролюється російською групою «Объединенные машиностроительные заводы». Останню контролює «Газпромбанк», основним акціонером якого є компанія «Лідер» Юрія Ковальчука – представника найближчого оточення Володимира Путіна.

Прокуратура Швейцарії підозрює «Skoda JS» у хабарі українському нардепу Миколі Мартиненку («Народний фронт»), близькому до прем’єра Арсенія Яценюка. Мартиненко вже кілька скликань ВР очолює комітет з палива і енергетики та вважається куратором «Енергоатому». Після оприлюднення цих звинувачень з боку швейцарської прокуратури Мартиненко заявив, що складе депутатський мандат.

В Україні «Skoda JS» вигравала виключно підряди в системі «Енергоатому».