ГПУ розслідує як новий керівник «Укренерго» за часів Януковича лобіював фірми своєї родини на держтендерах
12.12.2015   //  

Генеральна прокуратура добилася через суд доступ до документів компаній, підконтрольних в.о.директора ДП НЕК «Укренерго» Всеволоду Ковальчуку та його родині. Про це свідчить ухвали Печерського райсуду м.Києва від 16 листопада.

Ревізія Держфінінспекції встановила, що у 2011-2013 рр. «Укренерго» провело з порушеннями 12 закупівель, за якими підписано контракти на суму 2,07 млрд грн.

Зокрема, з’ясовано, що колишній голова комітету з конкурсних торгів, перший заступник директора ДП НЕК «Укренерго» сприяв та продовжує сприяти підконтрольним йому та членам родини підприємствам у визнанні їх переможцями тендерів «Укренерго».

З метою легалізації державні кошти зараховувались ТОВ «Хорос», а далі під виглядом плати за виконані роботи, надані послуги, зараховувались ТОВ «ВАККА», ТОВ «Тілос», ТОВ «Виробничо-комерційній компанії «Укрбудінвест-2000», засновником, директором чи розпорядником яких є сестра підозрюваного.

Відомо, що Всеволод Ковальчук став в.о. директора «Укренерго» 2 жовтня цього року після звільнення Юрія Касіча – колишнього топ-менеджера з групи Костянтина Григоришина. Уже 5 жовтня слідчий Генпрокуратури Ігор Грішин провів обшук у помешканні нового керівника «Укренерго».

Кримінальне провадження №42014000000000258 щодо тендерних справ «Укренерго» часів Януковича відкрили у квітні 2014 року. Слідство активізувалося саме після призначення Ковальчука, який пізніше в інтерв’ю ЗМІ стверджував, що особисто нікому з працівників «Укренерго» підозри у цій карні справі не пред’явлено.

Нагадаємо, що «Укренерго» саме проводить тендер на придбання трансформаторів орієнтовною вартістю 2 млрд грн.

Детальніше читайте у матеріалі «Укренерго» між СБУ і ГПУ