Суд змусив «Чорноморнафтогаз» заплатити 29 мільйонів земляку Ставицького до кінця року
10.12.2015   //  

Суд стягнув з ПАТ «ДАТ «Чорноморнафтогаз» на користь ТОВ «Укратоменерго» 28,77 млн грн боргу, відстрочивши його виплату лише до 31 грудня цього року. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду від 2 грудня.

8 листопада 2013 року «Чорноморнафтогаз» уклав із «Укратоменерго» договір про надання послуг з обробки пластів колекторів свердловин Штормового газоконденсаторного родовища. Фірма мала надати послуги не пізніше 30.11.2014.

Вже 10 лютого 2014 року сторони підписали акти виконаних робіт на 28,77 млн грн.

«Чорноморнафтогаз» не надав суду заперечень стосовно наданих послуг. Відтак суд дійшов висновку про наявність боргу, який стягнув з державного товариства.

При цьому суд визнав безпідставними посилання «Чорноморнафтогазу» на форс-мажорні обставини, оскільки зобов’язання оплатити послуги виникло до окупації Криму.

Крім того, суд вказав, що «Чорноморнафтогаз» не спростував доводів фірми про те, що у держпідприємства є майно поза межами Криму, яке може бути стягнене в рахунок погашення боргу.

У липні суд, зважаючи на скрутне фінансове становище «Чорноморнафтогазу», частково задовольнив заяву держпідприємства, відстрочивши виплату заборгованості до кінця цього року. Хоча «ЧНФ» просив відстрочку до 1 січня 2017 року. Зауважимо, що «Укратоменерго» з відстрочкою не погодився і подав апеляцію, яку суд не задовольнив.

Нагадаємо, що на грошові кошти «Чорноморнафтогазу» накладені арешти.

Засновниками ТОВ «Укратоменерго» значаться Сергій Семко і Лариса Токар. Директором фірми з травня 2013 року є Валерій Токар. За часів Януковича, ЗМІ називали Токаря «новим Курченко» через різкий вхід його компаній на державні тендери.

Сергій Семко проживає у Новомиргороді Кіровоградської обл. Як відомо, кар’єра колишнього міністра енергетики Едуарда Ставицького була тісно пов’язана з Кіровоградською областю. «Укратоменерго» почав вигравати державні тендери у 2012 році, якраз після призначення Ставицького. У 2012-2013 році фірма отримала підряди на 70,22 млн грн, з яких 61,88 млн грн – від «ЧНФ».

Штаб-квартира «Чорноморнафтогазу» раніше знаходилася у Сімферополі. Очолював «ЧНФ» Сергій Головін, підлеглий Ставицького з НАК «Надра України».

У державному реєстрі вказано контактний телефон «Укратоменерго» 067-557-75-74. Саме цей номер у 2013-му вказувався в оголошенні про добову здачу в оренду квартир у Сімферополі.