«Лисичанськвугілля» захистило контракти на збагачення вугілля з оточенням Кузяри та Іванющенка
09.12.2015   //  

Суд визнав протиправними вимоги Державної фінансової інспекції щодо стягнення ПАТ «Лисичанськвугілля» заборгованості і розірвання договору на збагачення вугілля з ТОВ «Збагачувальна фабрика №105». Про це свідчить рішення Луганського окружного адмінсуду від 5 листопада.

У липні цього року ДФІ пред’явила вимоги до «Лисичанськвугілля» щодо стягнення дебіторської заборгованості з ТОВ «Луганська вуглезбагачувальна компанія» на 2,07 млн грн. Також вимагалося стягнути з ТОВ «Збагачувальна фабрика №105» 3,66 млн грн. за втрачене вугілля, і повернути 149,16  тис. тон рядового вугілля або стягнути гроші в сумі його вартості.

На суді «Лисичанськвугілля» ці вимоги спростувало. Зокрема, у заборгованість ТОВ «Луганська вуглезбагачувальна компанія» включено витрати на перевезення вугілля Укрзалізницею. Ці витрати оплачує «Лисичанськвугілля», а тому це не є заборгованістю ТОВ «Луганська вуглезбагачувальна компанія».

Також було спростовано вимоги щодо господарських відносин з ТОВ «Збагачувальна фабрика №105». Зокрема, доведено, що вугілля на 3,66 млн грн. втрачене не було, а перебувало в дорозі і було відображене у бухгалтерській документації. Вимогу про розірвання договору також визанано безпідставною. «Збагачувальна фабрика №105» довела, що спроможна провести збагачення вугілля і належно виконує свої зобов’язання.

Крім того, ревізори стверджували, що «Лисичанськвугілля» отримало послуги зі збагачення вугілля на 10,64 млн грн. без застосування тендерної процедури. Відтак ДФІ зобов’язало «Лисичанськвугілля» розглянути питання відповідності деяких службовців займаним посадам.

Однак суд цю вимогу не задовольнив і вказав, що ДФІ не має компетенції у сфері трудових відносин.

«Збагачувальна фабрики №105» отримала вищезгадане замовлення у квітні цього року. Вартість договору склала 85,55 млн грн. Власницями є Тамара Лисенко (80%) й Вікторія Остапенко (20%). Тамара Лисенко свого часу була зареєстрована за однією адресою з Дмитром Анатолійовичем Лисенком. Людина з таким ПІБ в 2012 р. очолювала ТОВ «Шахта «Курахівська» Сергія Кузяри, раніше відомого як помічник міністра вуглепрому та екс-заступник гендиректора фірми «АРС» Ігоря Гуменюка. Кузяру також називали менеджером вугільної групи Гуменюка-Януковича.

ТОВ «Луганська вуглезбагачувальна компанія» у 2012-2014 рр. отримало від «Лисичанськвугілля» замовлення в сумі на 78,23 млн грн. «Луганська вуглезбагачувальна компанія» входить в групу біглого екс-нардепа Юрія Іванющенка. Її замовниками є закриті інвестфонди «Нові технології» та «Інноваційні стратегії», а також фінансова компанія «Стоік» з м.Єнакієве Донецької області.