Люстрованому начальнику міліції не дали стягнути 500 тисяч з газети, в якій розповіли про «Бізнес по-міліцейськи»
08.12.2015   //  

Суд відмовив колишньому начальнику Управління МВС України в Полтавській області Івану Корсуну у стягненні 500 тис моральної шкоди з журналістів і зобов’язанні принести публічні вибачення. Про це свідчать рішення Октябрського районного суду м. Полтава від 23 вересня і додаткове рішення від 25 листопада.

У квітні 2014 року під час Народного віча перед приміщенням Полтавської облдержадміністрації людям роздавали газету «Київські обрії». Це був спецвипуск Полтавської самооборони, яка орендувала газетну площу.

У цьому випуску була розміщена стаття під назвою «Бізнес по-міліцейськи», де йшлося про тодішнього очільника обласної міліції Полтавщини Івана Григоровича Корсуна. На цій посаді він пробув з березня по жовтень 2014 року, коли був люстрований.

У статті сказано, що за Корсуном «тягнеться шлейф кримінальних історій» ще з Черкас, де той працював заступником обласного управління міліції (головою Черкаської ОДА у 2010-2014 рр. був Сергій Тулуб, який розшукується за розкрадання державних коштів). Як сказано у статті, там Корсун «мав справу із «тітушками», ворогував із журналістами, ламав депутатам пальці, наказував міліціонерам розігнати майдан у Каневі».

Також з прізвищем Корсуна «пов’язана тогочасна темна історія про зникнення мільйонів гривень з рахунків Черкаського ДАІ».

Крім того, підприємець Ірина Назаренко розповіла журналісту про спільний бізнес з Корсуном. Так, вони разом побудували автостоянку у Полтаві на вул. Г. Сталінграду, 6, на будівництво якої Корсун відвантажив з Тальнівського заводу 19 вагонів щебеню. За словами Назаренко, у 2006 році озброєні люди змусили її підписати боргову розписку, за якою вона зараз винна Корсунам 600 тис грн.

Автор згадує про «маєток полковника в селі Мачухи під Полтавою», а також вказує, що дочка Корсуна Анна нібито вийшла заміж за племінника екс-голови «Нафтогазу» та екс-голови ДУС Ігоря Бакая, при цьому «молодята літають на сніданок у Париж, а у відпустку на Балі». Сам Корсун заявив, що його зять є просто однофамільцем відомого втікача.

Суд вказав, що викладену у статті інформацію неможливо визнати неправдивою, оскільки це є оціночні судження – критична оцінка певних фактів, які не можна перевірити на предмет їх відповідності дійсності. При цьому суд зауважив, що Корсун є публічною особою, і межа критики щодо нього є значно ширшою, ніж щодо окремої пересічної особи.

Суд нагадує, що Корсун мав би подати докази недостовірності поширеної інформації. Також суд зауважив, що автор зазначив у кінці статті, що просить розглядати її як офіційне звернення до Антикорупційного бюро та Національної гвардії України. Суд не отримав даних про результати розгляду цього звернення останніми.

Відзначимо, що Анна Корсун вийшла заміж за Олексія Бакая, сина колишнього міського голови Бердянська Олексія Бакая (1994-1998, 2010-2015). З 1998 по 2010 рік екс-мер працював на керівних посадах в структурних підрозділах «Нафтогазу».

До слова, син Івана Корсуна вчиться на прокурора у Харкові.

На дружину Корсуна Ірину оформлено житловий будинок площею 233 кв м з басейном у с.Мачухи (Полтавський район), три квартири загальною площею 120 кв м у Полтаві, будівля павільйону у Черкасах на вул. Пушкіна, 13/1, мисливський будинок площею 209 кв м в с. Жовтневе, (Переяслав-Хмельницький район Київської обл.), а також два гаражних бокси у Києві (вул. Тверська і вул. Анрі Барбюса). Ірина Корсун їздить на автомобілі Honda CR-V, а колишній міліціонер – по дорученню на автомобілі Нonda Legend.