- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Кому належать ринки Рівного

Вдови бізнесменів «родом з 90-х», колишні та нинішні депутати, чоловік судді-мільйонера.

Центральний продуктовий ринок

центральний продуктовий [1]«Продуктовий» або «Центральний» називають його рівняни. Цей ринок знаходиться в самому серці міста. Частина дійсно торгує продуктами, проте є чимало кіосків і з промисловими товарами.

Наразі державним актом на право постійного користування володіє ТзОВ «Ринок». У приватну власність перейшов у 1996 році, – пише [2] «Рівне Вечірнє», а першим директором був Володимир Новосад.

ТзОВ «Ринок» керує Олександр Шумлін. Статутний капітал товариства становить 6,42 млн грн. У складі засновників 24 особи.

Найбільшою часткою у 28,5% володіє Олександра Новосад – дружина першого директора ринку нині покійного Володимира Новосада. Чоловіка застрелили поруч із власним будинком у 1998 році, а злочин так і не розкрили.

За даними Держземкадастру площа ділянки під центральним ринком становить 12 800 квадратних метрів. Ще 2 279 квадратів – ділянка навколо ринку, яку також орендує ТОВ «Ринок», і де теж торгують.

Крім центрального продуктового це ж підприємство ТОВ «Ринок» орендує ще 38 400 квадратних метрів на вулиці Млинівській, при виїзді з міста, де розташувався «Рівненський авторинок».

Ринок «Дикого»

ринок дикого [3]Цей ринок – найбільший у Рівному, а торгують тут переважно одягом і продуктами. Належить приватному підприємству «Торговий центр-Д». Літера «Д» у назві – тому що «Дикий». Це – прізвище підприємця, якому на початку 90-х вдалося приватизувати місце, де зараз знаходиться ринок.

У 1992 році на місці ринку була недобудована спортивна школа. Як пише «Рівне Вечірнє» [4], вона за 14 тисяч карбованців дісталася ТОВ «Радуга», власником якого був Ярослав Дикий. Згідно з домовленістю між ним та міською радою після добудови об’єкт мав залишитися спортивною школою, проте так не сталося. Згодом на цьому місці виріс базар.

2009 року на сім’ю бізнесмена скоїли розбійний напад [5]. Дружину Дикого Наталію катували праскою, а з будинку викрали сейф. Злочин не розкрили [6]. У 2010 році Ярослав Дикий помер від серцевого нападу.

Власники ПП «Торговий центр-Д» – діти Ярослава Дикого Сергій та Ірина Дикі, вдова покійного Наталія Розумнюк, та директорка Олена Нездюр.

Площа ринку складається із приватних та орендованих ділянок та становить, за інформацією міськради, 43 351 квадратний метр.

Речовий ринок

Розташований у центрі міста на вулиці Замковій, поблизу стадіону Авангард. Продають тут переважно одяг, є невелика частина господарчих товарів.

Власником землі є місто, площу орендує ПАТ «Речовий ринок». По 46,6% акцій мають бізнесмен, депутат Рівнеради 2006-2010 років Володимир Рабінюк та Борис Королюк – син екс-нардепа від «Батьківщини» Валентина Королюка.

За інформацією Рівненської міськради площа ринку – 24 700 кв. м.

Ринок «Андріївський»

Ринок Андріївський розташовується на в’їзді в місто Рівне поруч з Автовокзалом та неподалік готелю «Турист».

Будівництво ринку завершилося у 2002 році, хоча реконструкція і поява нових приміщень на території тривали і в 2015-му. Базар перебуває у приватній власності ТОВ «Бадьорість». У засновниках зазначено трьох осіб. Богдан Черниш та Сергій Партас мають по 42,5 тисячі у статутному фонді, третій засновник та контролер товариства Андрій Бублик володіє рештою – 8,41 млн грн.

Андрій Бублик – бізнесмен «родом із дев’яностих». В 2002 році у на нього скоїли замах [7]: обстріляли автомобіль. По кулі отримали Андрій Бублик та його охоронець. Злочин не розкрили [6].

За інформацією міськради площа ринку «Андріївський» – 10 649 кв.м.

Рівненський ринок автозапчастин

Ринок розташований на розі вулиць Макарова та Корольова. Торгують переважно деталями та запчастинами для автомобілів, лаками та фарбами. Земля належить місту, орендує – приватне підприємство – «Украавтотехпром».

Директор та засновник в одній особі – бізнемен Василь Полюхович. На виборах у 2007 балотувався [8] в нардепи за списками партії «Пора».

За інформацією з Держземкадастру площа ринку – 6 163 кв.м.

«Моріон»

моріон [9]Ринок «Моріон» розташований безпосередньо біля центрального продуктового, на вулиці Шевченка,7. Протягом останніх кількох років там виріс триповерховий торговий центр з однойменною назвою. За даними реєстру, нерухомості його площа – 3683 кв.м.

Земля під торговим комплексом належить місту, а орендує її власник будівлі – ПП «Моріон-сервіс», директор та засновник якого – Вадим Павлюк.

На виборах у 2014 році Павлюк був самовисуванцем [10] до парламенту, дружина – Ірина Павлюк – суддя Апеляційного господарського суду з мільйонними доходами, що їздить на Porsche Cayenne [11].

2013 року Вадим Павлюк заявляв [12] про тиск з боку обласного керівництва СБУ. На початку 2015 року звинувачував [13] мера Рівного Володимира Хомка у наклепі.

Ринок «Північний»

ринок північний [14]Розташований в однойменному мікрорайоні ринок називається «Північний». Земля належить місту, орендар – ТОВ «Фірма АВМ «ВІВА УН». Директор товариства – Костянтин Цимбанюк. Статутний фонд складає 1 мільйон гривень. 20% належать екс-депутату [15] Острозької райради від партії «Сильна Україна» В’ячеславу Драчуку. Рештою статутного фонду володіє власник кількох київських ринків [16], пов’язаний з незаконним встановленням МАФів, а нині депутат [17] Київради від «Батьківщини» Володимир Старовойт.

Площа ринку, за інформацією міськради, становить 2 350 кв.м.

«Сагайдачний»

Цей ринок розташовується біля центрального продуктового. Рівняни цю торгову площу ідентифікують, як «базар біля пожарки», тобто пожежної станції, яка знаходиться поруч. Торгують переважно продуктами.

Керівник і власник «Сагайдачного», за інформацією міськради, – Вікторія Каленська. Її чоловік Юрій Каленський кандидат [18] до Рівненської міської ради від «Самопомочі».

Згідно до інформації Держземкадастру, земля у приватній власності двох осіб: Вікторії Кондратюк та Ірини Пилипчук новообраної депутатки [19] Рівненської міської ради від тієї ж «Самопомочі».

Згідно з Держземкадастром, площа «Сагайдачного» – 1 989 кв.м.

Ринок «Ювілейний»

ринок ювілейний [20]Розташований на вулиці Макарова в мікрорайоні «Ювілейний». Ринок, за інформацією Рівнеміськради, належить місту і його орендує ВАТ «Рівнеазот» – промисловий хімічний гігант з холдингу Дмитра Фірташа. Керує ринком Володимир Гончарук.

Площа ділянки – 969 кв.м.

Дмитро Бондар, Рівненське агентство журналістських розслідувань, для «Наших грошей»