Спадкоємці криміналу. Кому належать ринки Маріуполя
02.12.2015   //  

Старі базари в Маріуполі, як і в багатьох інших містах країни, у 90-х були штаб-квартирою місцевих кримінальних угруповань. Практично всі вони контролювалися найвпливовішою в Маріуполі бандою Вані Хана.

У 1996 році обласна «Альфа» провела спецоперацію з ліквідації банди в самому її лігві – на Центральному міському ринку. Арешт кількох ключових фігур поклав початок переділу сфер впливу в Маріуполі. Багато злачних місць поміняли тоді своїх власників. Але тільки не ринки. Сьогодні, як і 20 років тому, їх контролюють все ті ж прізвища. Чого не скажеш про нові ринки. Ними в Маріуполі заволоділи представники нової хвилі.

Центральний ринок

На початку 90-х він повністю перебував в руках ОЗУ Вані Хана. Місцевий кримінальний авторитет Ваня Хан, він же Іван Ханча контролював всі грошові потоки на Центральному ринку і ще чотирьох ринках Маріуполя. Формально ж комунальний ринок був відданий в оренду постійному землекористувачу – Маріупольському міському споживчому товариству «Азовкооперація».

Колись «Азовкооперація» була виробничим об’єднанням комунальної форми власності. З переходом до ринкової економіки вона перетворилася на ТОВ. На жаль, точних даних про осіб, які були засновниками підприємства до 2004 року, немає. Відомо лише, що засновників було кілька, і серед них уродженець Батумі Зураб Гатамов, який нині є депутатом Маріупольської міськради, авторитетний бізнесмен Валерій Сгара, а також голова Донецької обласної споживспілки Василь Гончаренко.

сгара

Як писала свого часу Тетяна Чорновол з посиланням на міліцейське досьє від 1999 року: «Валерій Сгара після вбивства Вані «Хана» став ставлеником Ріната Ахметова в Маріуполі. По Маріуполю Сгара є «смотрящим» і вирішує практично всі питання».

Маючи контроль над міською адміністрацією, нові-старі землекористувачі без жодного земельного аукціону, взяли в оренду всю територію Центрального ринку, фактично привласнивши собі численні торгові об’єкти, зведені до того часу приватними підприємцями за власні кошти (підприємців на Центральному ринку тоді було більше 400). Спроби підприємців відновити свої права на нерухомість, побудовану з дозволу виконкому на території Центрального ринку, чи взяти самим в оренду землю були марні.

Треба сказати, що правоохоронці один раз зробили спробу зупинити діяльність ОЗУ на Центральному ринку. У 1996 році силами спецпідрозділу «Альфа» була проведена операція з ліквідації організованої злочинної групи Ханчі. Кілька бандитів були затримані, у тому числі і Валерій Сгара, який був засуджений.

Операція «Альфи» не змогла повністю очистити ринок від кримінальних структур, проте стала поштовхом до переділу власності та сфер впливу. У результаті розборок у 1998 році Івана Ханчу застрелили, а контроль над ринком перейшов в руки Валерія Сгари і нинішнього директора і одночасно співвласника ринку Зураба Гатамова.

Валерій Сгара був убитий в 2011 році. Міліції вдалося встановити виконавця, але затримати вбивцю не змогли. Він утік на територію Російської Федерації. Замовник злочину так і не був названий. За неофіційною версією, причиною вбивства Сгари став новий переділ власності, що почався після приходу до влади Сім’ї.

Від 2011 року Центральний ринок через ТОВ «Азовкооперація» на 66% контролюється родиною Сгари, а список засновників фірми виглядає так:

  • Зураб Гатамов, директор ринку
  • Василь Терехов, заст. директора ринку
  • Ангеліна Нікітіна, головний бухгалтер
  • Едуард Сгара, син покійного Валерія Сгари
  • Тамара Степанова, вдова Валерія Сгари.

Але опис власників Центрального ринку був б неповним, якби ми не сказали про території, що безпосередньо прилягають до ринку. А це торгові ряди уздовж трамвайних колій та на трамвайному кільці. За даними кадастрової карти, ця земля перебуває у власності комунального підприємства «Маріупольське трамвайно-тролейбусне управління». Однак сьогодні вона орендується ТОВ «Ажур», засновниками якого є все ті ж Зураб Гатамов і вдова покійного Валерія Сгари Тамара Степанова в рівних частках.

сгара едуардПлемінник Валерія Сгари – Костянтин Костянтинович Сгара відомий як член мисливського клубу «Ярик» оточення біголого президента Януковича, на який було оформлено 30 тис га під полювання в Київській області.

У 2014 році вже після втечі Віктора Януковича і в розпал АТО бійці добровольчого батальйону знайшли в селищі на Донеччині конюшню брата Валерія Сгари – Костянтина Сгари ПП «Кінний завод «Мілленніум». Один із добровольців Володимир Парасюк (сьогодні нардеп) повідомив, що це була неофіційна конюшня Януковича і, що він отримував дзвінки з управління СБУ Києва і МВС з вимогами залишити Сгару у спокої, бо він чесна людина.

Також цікаво, що син покійного Валерія Сгари – Едуард (на фото) – протягом 2014 року працював заступником начальника Державної податкової інспекції м.Чернігів. Чим займається зараз невідомо, судячи з соцмереж хлопець проживає в Києві і часто подорожує.

Зураб Гатамов

Зураб Гатамов

Іллічівський ринок

Це другий за значимістю міський ринок після Центрального. Один із найстаріших торгових об’єктів на території сучасного Маріуполя, раніше називався «колгоспним ринком». Сьогодні він в занепаді, нові ринки перехопили у нього клієнтуру, проте ще 5-10 років тому це було дуже жваве місце.

Як і Центральний ринок, за часів СРСР він входив в структуру «Азовкооперація». Сьогодні його орендує вже згадуване ТОВ «Ажур», де засновниками є Зураб Гатамов і Тамара Степанова, вдова Валерія Сгари.

Кіровський ринок

Лентій Чора раніше очолював маріупольску філію російських байкерів "Нічні вовки"

Леонтій Чора раніше очолював маріупольску філію російських байкерів “Нічні вовки”

Це досить молодий ринок, майже ровесник незалежної України. На початку 90-их його заснували стихійники, яких дуже швидко «організував» місцевий криміналітет. Офіційно ринок заснований в 1994 році фірмою «Інта», засновниками якої був все той же лідер ОЗУ Іван Ханча (Хан) і Валерій Сгара. Директором ринку був поставлений хрещеник Хана – Леонтій Чора.

Ринок став місцем кримінальних розборок. Саме тут у 90-ті бандити «забивали стрілки» і культурно відпочивали у встановленому тут же нічному клубі «Афіни» (зараз цього клубу більше немає).

Фірма «Інта» і сьогодні є власницею ринку «Кіровський». Помінялися тільки засновники. Хрещеник Хана Леонтій Чора, який раніше був просто директором, тепер має невелику частку в статутному капіталі. Решта 83% ТОВ «Інта» – це власність вдови покійного Валерія Сгари, Тамари Степанової.

«Славутич»

толстенкоСпадкоємці Сгари засвітилися і на ще одному міському ринку. «Славутичем» володіє ТОВ «Торгова компанія СПМ», в числі засновників якого все та ж вдова убитого Валерія Сгари.

Крім Тамари Степанової, ринок через на Торговий дім «Максим» контролює ще одна відома в Маріуполі сім’я – Толстенко.

Олег Толстенко – колишній вчитель фізкультури, який на піку своєї кар’єри очолив торговий відділ міськвиконкому. З початком перебудови пішов у бізнес і створив дві комерційні фірми, одна з яких, «Максим», існує й донині. У місті Толстенко вважався демократом і навіть очолював список міської організації «Наша Україна».

«Бахчиванджи»

Осібно в переліку старих маріупольських ринків стоїть ринок «Застава», в народі більш відомий як «Бахчиванджи» – за назвою вулиці, де він розташований. Ринок почав активно розвиватися в 90-х, коли закон дозволив займатися приватною підприємницькою діяльністю. З тих пір маленький риночок став розширюватися, приростати територіями.

Його повноправним власником в 1991 році стало ТОВ «Цитадель». Власник підприємства Володимир Чекмак добре відомий в Маріуполі. У 1997 році він був убитий пострілом в упор у власному автомобілі. Разом з ним у машині знаходився заступник голови міськвиконкому Ігор Карімов. Він спробував вистрибнути з машини, але куля наздогнала і його. Ще двоє осіб в автомобілі – водій і охоронець – були поранені.

У скоєнні злочину підозрювали серійного вбивцю Сергія Довженка, на рахунку якого 19 вбивств. Він був колишнім міліціонером і колись працював у фірмі «Цитадель» Чекмака. У слідства були підстави підозрювати Довженка у вбивстві господаря «Цитаделі», тим більше що раніше Довженко був затриманий за підозрою у вбивстві охоронця цієї ж фірми. Проте на суді довести причетність Довженка до вбивства Чекмака і Карімова не вдалося. Воно так і залишилося нерозкритим. Але бізнес не помер. Його успадкувала дружина – Ольга Чекмак. Сьогодні фірмою «Цитадель» володіють вдова Ольга Чекмак і її дочка Ольга Гусакова. Син – Дмитро Чекмак є депутатом Маріупольської міської ради.

Зараз Чекмаки володіють також трьома земельними ділянками на перетині вул. Бахчиванджи і пр. Будівельників там, де знаходиться ринок: 0,48 га, 2,4 га і 1,9 га, четверта земельна ділянка площею 0,5 га комунальної форми власності перебуває у них в оренді.

Нові ринки

Син маріпольського мера Дмитро Хотлубей володіє землею "Каліфорнії"

Син маріупольського мера Дмитро Хотлубей володіє землею “Каліфорнії”

Нові ринки – нові обличчя. Оптовий ринок «Каліфорнія» був відкритий в Маріуполі в 2000 році. ТОВ «Каліфорнія» отримала три ділянки землі під торговельну діяльність: 0,89, 0,35 і 0,046 га. У 2011 році для одної з трьох ділянок сесія міської ради змінила цільове призначення – під стоянку транспорту.

Власником підприємства, яке отримало такий ласий шматок землі в центрі міста, виявився Дмитро Хотлубей, син Юрія Хотлубея, який з 1998 року незмінно є мером Маріуполя.

Сергій Дяченко

Сергій Дяченко

Відзначимо, що будувати нові майданчики і стоянки Дмитро Хотлубей почав не випадково у 2011 році. Саме в цей час стартували масштабні проекти будівництва мережі великих гуртових ринків по всій країні. Перший такий ринок з’явився біля Ясинуватої. У 2011 році Маріупольська міська рада на вересневій сесії ухвалила рішення про виділення 9,3 га землі під ринок «Азовський», який мав стати повним аналогом Ясинуватського. У Маріуполі наполегливо ходили чутки, що ринок будується свахою Януковича. За документами все виглядало трохи по-іншому.

Землю під ринок виділили компанії «Гранд Терра Інвест», директором якої є Євген Путятін, який у 2012-2013 рр. був членом міськвиконкому Маріуполя. Засновниками фірми є Д’яченко Євген Генадійович і Дяченко Сергій Владиславович. У 2013 році «Genero Group» Сергія Дяченка викупила в Ахметова сільськогосподарське підприємство «Ілліч-Агро-Умань». Нагадаємо, агрохолдинг Рінат Ахметов отримав в пакеті з ВАТ «ММК ім. Ілліча» Володимира Бойка.

Після падіння режиму Януковича ринок практично припинив роботу і в даний час використовується частково як склад для гуманітарної допомоги благодійного фонду Ріната Ахметова.

Віктор Найдан, для «Наших грошей»