«Межигірська» фірма має повернути Слов’янській міськраді 22 мільйони
02.12.2015   //  

Суд стягнув з ТОВ «СПР-Груп» 22,25 млн грн. на користь Управління житлово-комунального господарства Слов’янської міської ради. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду від 21 жовтня.

У грудні 2012 року Управління ЖКГ Слов’янської міськради найняло фірму «СПР-Груп» за 28,89 млн грн. реконструювати систему водопостачання міста з впровадженням передових технологій з очищення води.

У грудні 2013 року Управління перерахувало фірмі 22,25 млн грн авансу, який мав бути використаний протягом 9 місяців, після чого залишок підрядник мав повернути міськраді.

Суди встановили, що у 2013 році «СПР-Груп» виконала роботи по договору на 6,64 млн грн. (18% від запроектованих робіт), а також передав міськраді частину обладнання на суму 786 тис грн. У 2014 році роботи не проводилися.

Невиконання робіт фірма пояснила обставинами непереборної сили, а саме проведенням антитерористичних дій на території Слов’янська та арештами її банківських рахунків. При цьому фірма вказує, що в об’єкт будівництва потрапив снаряд.

Крім того, фірма стверджує, що у лютому 2014-го купила у ізраїльської компанії «Odis Filtering Ltd» за 944 тис євро високотехнологічне обладнання – систему фільтрації води, яка мала бути встановлена на об’єкті реконструкції.

Суди перших двох інстанцій дійшли висновку, що фірма не повинна повертати 22,25 млн грн авансу Управлінню ЖКГ через неможливість виконання робіт у визначені терміни. Вони встановили новий строк – до кінця 2015 року.

Та Вищий госпсуд з такими висновками не погодився. ВГСУ вказав, що право замовника на продовження дії договору захищене законом. А Управління ЖКГ міськради згоду на продовження договору не надавало.

Крім того, ВГСУ вказує, що фірма купила обладнання за ціною, яка значно перевищує кошторисну. При цьому ця ціна не була погоджена із Управлінням, хоча це було обов’язковою умовою договору. Вказане обладнання досі знаходиться у фірми, міськраді воно не передавалося.

Засновниками ТОВ «СПР-Груп» значаться Сергій Білоус і Руслан Харів. Харів був бізнес-партнером донецького бізнесмена Ігоря Мар’янкова, що відомий як свідок проти Юлії Тимошенко у справі про вбивство Євгена Щербаня, а також Юрія Вандіна, який у 1990-х роках очолював головне управління МВС з боротьби з організованою злочинністю, що займалось розслідуванням вбивства Щербаня.

Упродовж 2010-2012 рр. «СПР-Груп» виграла тендерів на реконструкцію різноманітних каналізацій та очисних споруд на загальну суму близько мільярда гривень. Після втечі Віктора Януковича дані про «СПР-Груп» було виявлено у документах в Межигір’ї.

У квітні 2014 року прокуратура Київської області заявила, що «СПР-Груп» привласнила близько чверті мільярда з держбюджету.