Генпрокуратура вирішила не проводити ревізію одеситів, яким дозволили закопати 500 мільйонів у дно Дністровської ГАЕС
02.12.2015   //  

Генпрокуратура отримала дозвіл суду на проведення позапланової ревізії ПАТ «Укргідроенерго» для пошуку порушень у проведенні закупівель та взаємодії з низкою приватних фірм. Однак серед вказаних слідчими епізодів не фігурує найбільший контрагент ТОВ «Автомагістраль-Південь», яке отримало від держкомпанії понад 500 млн грн.

Дозвіл на позапланову виїзну ревізію фінансово-господарської діяльності ПАТ «Укргідроенерго» Печерський районний суд надав 25 вересня. Ревізія мала бути проведена у жовтні, однак офіційно її результати на сайті Держфінінспекції не оприлюднені.

Відомо, що ревізори мали шукати порушення з боку службових осіб «Укргідроенерго» під час здійснення закупівель, окремо звернувши увагу на наступних підрядників:

  • ТОВ «Кабельтехпостач» – придбання товарів, робіт та послуг на загальну суму 35,9 млн. грн.
  • ТОВ «Укренержи» – виготовлення, постачання, монтаж-демонтаж, шеф-монтаж та пусконалагоджування восьми трансформаторів для трьох ГЕС на загальну суму 147,9 млн. грн.
  • ТОВ СП «Стан-Комплект» – придбання та встановлення дизель-генераторів на загальну суму близько 12 млн. грн.

Дозвіл на ревізію отримано в рамках досудового розслідування по кримінальному провадженню № 12013100150000333 від 28.02.2013, розпочатого за фактами розкрадання держаних коштів службовими особами ПАТ «Укргідроенерго» у період 2010 – 2014 років.

Разом з тим, у запиті на ревізію, який підписало слідча Генпрокуратури Безрук А.С., немає вказівки на проведення ревізію стосунків «Укргідроенерго» і ТОВ «Автомагістраль-Південь». В рамках цього ж кримінального провадження Генпрокуратура також у вересні отримала дозвіл суду на вилучення у фірми оригіналів документів щодо господарських взаємовідносин з державним підрядником. Але без підтвердження зловживань з боку замовника виїмки документів у фірмі дозволять затягнути слідство на невизначений час.

За даними слідства, у 2010 – 2014 років «Укргідроенерго» перераховало субпідрядникам у тому числі фірмі «Автомагістраль-Південь» понад 500 млн. грн. за здійснені роботи (послуги) та поставлені товарно-матеріальні цінності (на цей час роботи згідно з договорами виконано не у повному обсязі), пов’язаних будівництвом трьох агрегатів Дністровської ГАЕС, реконструкції електротехнічної частини обладнання блоку № 2 філії «Канівської ГЕС», а також виконання комплексу робіт з поставки обладнання, пусконалагоджування, введення в експлуатацію Кременчуцької, Дніпродзержинської та Каховської ГЕС.

За даними «ОРД», «Автомагістраль-Південь» виконувала роботи по покриттю дна верхнього водосховища Дністровської ГЕС поліетеліновою плівкою (геомембраною) Carbofol.

Цю плівку ввозили в Україну по ціні близько 50 грн. за квадратний метр. Однак для «Укргідроенерго» вона коштувала вже 180 грн. За підрахунками видання, державний консорціум переплатив по цьому контракту близько 250 млн грн.

У «Віснику державних закупівель», який було засновано у 2008 році, немає даних про угоди між «Укргідроенерго» і «Автомагістраллю-Південь». Однак фірма на своєму сайті вказує, що працювала на будівництві Дністровської ГАЕС.

За даними джерела «Наших грошей» у Державній фіскальній службі, геомембрану Carbofol останніми роками в Україну ввозили по 40-50 грн. за квадратний метр.

Засновниками ТОВ «Автомагістраль-Південь» є одесити Валерій Коротков і Олег Наливанний. Фірма нині є одним з найбільших підрядників «Укравтодора» і виграє тендери на ремонт доріг у різних куточках України.

Державний консорціум «Укргідроенерго» з 2011 року очолює Ігор Сирота. Він був бізнес-партнером по ТОВ «Прес-Брук» Володимира Пака – голови Києво-Святошинської райдержадміністрації та першого замголови Бориспільської РДА за часів Віктора Януковича.