Директор фірми, який привласнив вугілля військових на 9 мільйонів, не сів у тюрму
02.12.2015   //  

Директор червоноградського ТОВ ВП «ЗВЗ» повинен сплатити 255 тис. грн штрафу за розтрату та привласнення вугілля військових на суму 8,82 млн грн. Про це повідомляють «Наші гроші.Львів» з посиланням на вирок Залізничного районного суду Львова.

У 2014 році Західне територіальне квартирно-експлуатаційне управління Міністерства оборони (далі ЗТКЕУ) уклало договір з ТОВ ВП «ЗВЗ» на постачання 16,97 тис. тонн газового вугілля на 20,19 млн грн за неконкурентною переговорною процедурою.

У грудні 2014 року військові здійснили 100% оплату вугілля. 18 грудня «ЗВЗ» поставило армії понад 3,5 тис. тонн вугілля на 4,2 млн грн. Решту вугілля було передано «ЗВЗ» на зберігання.

У січні 2015 р. під час перевірки місця зберігання було виявлено невідповідність кількості та якості вугілля. Не вистачало вугілля на майже 2,3 млн грн (1925 тонн). Також виявилося, що вартість вугілля була завищена на 6,5 млн грн через невідповідність якісним показникам, зазначеним у договорі. Це нібито сталося через погані умови зберігання.

У вироку також повідомляється, директор «ЗВЗ» з вересня по грудень 2014 року ухилився від сплати ПДВ в сумі 3,2 млн грн.

Під час судового засідання директор фірми «ЗВЗ» визнав свою вину в тому, що умисно «вчинив привласнення та розтрату ввіреного на матеріальне зберігання вугілля на суму майже 8,82 млн грн, використавши його для покращення свого матеріального становища». Чоловік просив його суворо не карати.

Суд за сукупністю злочинів призначив покарання у вигляді 5 років позбавлення волі та 255 тис. грн штрафу в дохід бюджету з конфіскацією майна. Однак на підставі статей 75 і 77 Кримінального кодексу України змінив ув’язнення з конфіскацією на 2 роки іспитового строку без конфіскації.

Відомо, що директором ТОВ ВП «ЗВЗ» був Василь Боцко. Згідно з ЄДР, з 3 листопада цього року т.в.о. директора фірми є Анатолій Сторожук. «ЗВЗ» належить Богдану Голінчаку.

«Центр протидії корупції» оскаржував цей тендер у Держфінінспеції і Міноборони. Але обидва відомства порушень у закупівлі не виявили. За інформацією «Центру протидії корупції», ревізор ДФІ, який неналежно проаналізував документи по тендеру, вже звільнений.