Держрезерв злив «лівій» фірмі 9 мільйонів за неїстівні консерви, але суд гальмує, бо фігурант у Криму
01.12.2015   //  

Суд вже рік не розглядає справу по розкраданню 8,45 млн грн Держрезерву, мотивуючи це тим, що один з підозрюваних перебуває в окупованому Криму. Про це свідчить постанова Голосіївського районного суду м. Києва від 11 вересня 2015 року.

Згідно з матеріалами судової справи, у травні 2009 року  ПАТ «Сімферопольський консервний завод імені С.М. Кірова» і приватна фірма ТОВ «ТД «Інвест-Продукт ЛТД» уклали договір на переробку сировини. На замовлення фірми завод мав виготовити 1,30 млн банок консерви «Сардини натуральної з добавленням олії». У липні також був укладений договір, за яким ці консерви після виготовлення лишалися на зберіганні на заводі.

При цьому начальник лабораторії заводу знав, що на сировину відсутні ветеринарні документи. За відсутності таких документів, продукція автоматично кваліфікується як неякісна та небезпечна, а отже не може бути закладена до державного резерву.

Однак у липні 2009 р. «Інвест-Продукт ЛТД» уклав контракт з Держкомрезервом на постачання 1,30 млн банок тої самої рибної консерви за 8,45 млн грн.

На виконання контракту «Інвест-Продукт» мав надати низку документів на свої консерви – протокол випробувань за вмістом показників безпеки, висновки санепідемекспертизи, експертні висновки ветеринарів, документи про якість тощо.

За контроль якості відповідав Український державний науково-дослідницький інституту «Ресурс» (УкрНДІ «Ресурс»). Зокрема НДІ мав провести відбір зразків для перевірки консерв. Однак у серпні 2009 року співробітники «Ресурсу» замість перевіряти консерви – вирішили підробити документи про їхню якість, зокрема сфальшувати документи про відбір проб, який насправді так і не було проведено.

За даними слідства, у схемі підробки з боку НДІ були задіяні два начальники відділів інституту та заступник гендиректора (сам керівник про підробку нібито не знав), а на заводі в Криму підробкою займалася начальниця лабораторії по контролю виробництва.

Так, на основі сфабрикованих документів, у вересні 2009 року Держкомрезерв перерахував «Інвест-Продукт ЛТД» 8,45 млн грн. Лише у травні 2010 р. експертиза встановила, що сировина мала невідоме походження і не мала ветеринарних документів – консерви вилучили з обігу й відправили на зберігання назад на завод.

В рамках кримінального провадження дії усіх фігурантів кваліфіковані як службове підроблення та зловживання службовим становищем.

Київський суд мав розглядати справу ще влітку минулого року, однак весь цей час розгляд відкладають, оскільки один із обвинувачених – начальниця лабораторії кримського заводу – знаходиться на окупованій території і їй не змогли вручити повістку (відправляли через кур’єрську доставку, але за місцем проживання та роботи не виявили).

Прокуратура просила не відкладати справу через одну людину – оголосити її в розшук, а решту виділити в окреме провадження. Однак суд натомість відправив справу на додаткове розслідування прокурору, заявивши, що за відсутності підозрюваної не може впевнитися – чи належним взагалі чином була встановлена її особа.

Генеральним директором інституту «Ресурс» у лютому 2009 – березні 2010 року був Володимир Альохін.

Власником ТОВ «ТД «Інвест-Продукт ЛТД» значиться киянин Валерій Картель. Фірма була утворена у квітні 2009 р. – тобто за кілька місяців до контракту з Держрезервом. Уже у вересні 2010 р. сам Картель подав позов до Господарського суду Києва з вимогою скасувати реєстрацію підприємства, оскільки він його не створював, ніяких документів не підписував сам і нікого на це не уповноважував. Суд задовольнив позов частково – скасувавши статут, однак з реєстрації фірму не зняв.