Через неточний позов прокуратура не може скасувати дозволи на будівництво вертодрому Януковича
01.12.2015   //  

Прокуратура не може скасувати дозвільну документацію та сертифікати, якими Державна архітектурно-будівельна інспекція України дозволила ТОВ «Амадеус Ко» збудувати дата-центр «Парковий» і гелікоптерний майданчик на Парковій дорозі у Києві. Про це свідчить постанова Верховного Суду від 3 листопада.

У серпні 2014 року перший заступник столичного прокурора звернувся до суду з вимогою скасувати низку дозволів, наданих «Амадеусу Ко». Прокуратура вказує, що у 2012 році ДАБІ неправомірно видала фірмі дозволи на будівництво, а у 2013 році – сертифікати відповідності закінчених об’єктів держстандартам і нові декларації про початок будробіт.

Це було виявлено лише у квітні 2014 року у ході прокурорської перевірки, після якої прокуратура звернулася до суду. Суди усіх трьох інстанцій відмовили, мотивуючи свої рішення пропуском позовної давності.

Заступник генпрокурора звернувся до Верховного Суду з прохання відновити строк позовної давності. Верховний Суд задовольнив цей позов частково. Він скасував рішення попередніх судів. І при цьому провадження в цій справі закрив.

Верховний Суд вказав, що спір стосується не стільки правомірності дій Інспекції щодо видачі фірмі дозвільних документів, скільки правомірності зміни цільового призначення та передачі у довгострокову оренду «Амадеусу Ко» земельної ділянки, тобто цивільного права. Відтак, суди дійшли помилкового висновку щодо вирішення спору в порядку адміністративного судочинства. Для його вирішення прокурори мають подати цивільний позов. Поки що у судовому реєстрі даних про подачу нового позову немає.

Керівником ТОВ «Амадеус Ко» з листопада 2014 року є Антон Озадовський. Засновниками фірми є Олександр Хом’як і британська компанія «Fineroad Business LLP», яка пов’язана з оточенням екс-президента Віктора Януковича. Як відомо, фірма «Амадеус Ко» зводить найбільший в Україні дата-центр «Парковий» і гелікоптерний майданчик на ділянці площею 2,07 га на Парковій дорозі у столиці.