РАЕС заплатить 8 мільйонів за послуги з випробування чехам, підозрюваних у хабарі Мартиненку (виправлено)
26.11.2015   //  

ВП «Рівненська АЕС» 18 листопада за результатами тендеру уклав угоду з ТОВ «UJV Rez a. s.» (Чехія) про послуги з технічного випробовування й аналізування на $0,35 млн, або 8,35 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Чеська фірма до кінця 2017 р. виконає розрахункове обґрунтування безпечної експлуатації внутрішньокорпусних пристроїв (ВКП) енергоблоків № 1, 2.

У жовтні їй замовили за $0,36 млн оцінку стану ВКП енергоблоку № 3.

Як і тоді, на тендер подавало заявку ТОВ «ІПП-Центр». Пропозиція цієї фірми була дешевшою на 0,70 млн грн., або 8,4%.

Оскільки заявки оцінювали не лише за ціною (50%), а й за якістю (50%), це дало можливість обрати переможцем більш дорогого учасника.

На обох тендерах «ІПП-Центр» оскаржував у АМКУ порушення процедури торгів при оцінюванні пропозицій. Колегія 10 жовтня задовольнила скаргу.

Відповідно до рішення АМКУ конкурсний комітет РАЕС скасував акцепт, перерахував бали учасників і повторно обрав переможцем чеську фірму.

Одним із акціонерів «ÚJV Řež, a. s» є «Škoda JS a.s.», яка контролюється російською групою «Объединенные машиностроительные заводы». Останню контролює «Газпромбанк», основним акціонером якого є компанія «Лідер» Юрія Ковальчука – представника найближчого оточення Володимира Путіна.

Прокуратура Швейцарії підозрює «Skoda JS a.s.» у хабарі українському нардепу Миколі Мартиненку («Народний фронт»), правій руці прем’єра Арсенія Яценюка. Мартиненко вже кілька скликань ВР очолює комітет з палива і енергетики та вважається куратором «Енергоатому». Йому загрожує штраф в 1 млн франків і 5 років в’язниці за відмивання грошей.

Власниками «ІПП-Центру» є Сергій Радченко, Андрій Богдан, Юлія Невгад та Андрій Ігорович Ориняк – син Ігоря Ориняка, доктора технічних наук, професора, заввідділу фізичних основ міцності та руйнування Інституту ім. Писаренка. До кінця 2011р. співвласником був і сам інститут.

Від «Наших Грошей»

У новині було помилково вказано, що тендерний комітет РАЕС відмовився виконувати рішення АМКУ. Насправді у відповідності до вказаного рішення було відмінено акцепт і перераховано бали учасників торгів. Однак і повторний перерахунок призвів до перемоги чеської фірми.