Прокуратура не змогла відібрати землю у рідної фірми екс-мера Винників землю, забудовану «яценюківцем»
26.11.2015   //  

Прокуратура не змогла розірвати договір продажу ТОВ «Гал-Дім» 2,56 га землі у м.Винники Львівської області. Про це свідчить рішення Господарського суду Львівської області.

У 2005 році Винниківська міськрада продала фірмі ділянку на вул. Винна Гора за 896 тис грн.

Ділянку продавали з умовою, що фірма побудує там дитячий садочок на 70 місць; гімназію на 150-200 місць; 2 спортивних зали; басейн для дитячого садочка та гімназії; актовий зал; житлову забудову; спортивний та дитячий майданчики, провести благоустрій кварталу. Однак на сьогодні на ділянці здійснено тільки житлову забудову.

Прокуратура подала позов про розірвання договору у зв’язку з невиконанням його умов фірмою «Гал-Дім».

Однак суд цей позов не задовольнив, звернувши увагу на те, що у договорі не встановлено строки забудови земельної ділянки.

Також прокурор вказав на те, що у 2011 р. «Гал-Дім» продав спірну ділянку, не перевівши зобов’язань по забудові ділянки на нових власників.

Але і в цій частині суд з доводами прокурора не погодився, взявши до уваги цільове призначення земельної ділянки – розміщення кварталу 5-ти поверхової житлової забудови та загальноосвітнього закладу.

ГО «Народна самооборона», що була третьою стороною у справі, повідомила про порушення правил забудови, оскільки зведений житловий будинок має більше 5 поверхів. Втім, суд вирішив, що це не може бути підставою для розірвання договору. У разі порушення правил будівельних робіт до забудовника можуть вживатися передбачені законодавством заходи впливу.

Співвласником фірми «Гал-Дім» до 2011 р. був Сергій Уваров, донедавна мер Винників (2010-2015 рр. і 2002-2006 рр.). На останніх виборах його підтримали тільки 6% жителів міста. Уваров вийшов зі складу засновників «Гал-Дім», переоформивши свою частку на дружину – Уляну Уварову. Сьогодні фірма записана на бізнес-партнера Уварових – Андрія Чорного.

«Гал-Дім» продав згадані 2,56 га Оксані Чорній та Уляні Уваровій, тобто дружинам Сергія Уварова та Андрія Чорного.

З лютого 2015 року ділянка перебуває під арештом обласного управління МВС. Арешт наклали в рамках кримінального провадження за ст.364 – зловживання службовим становищем, а саме отримання ділянки у власність шляхом обману, купівлі її за ціною нижчою від ринкової, а також невиконання обов’язку покупця щодо побудови об’єктів соціальної інфраструктури.

Забудовником ділянки виступає ТОВ «Мегатек» з Хмельницького, власником якого є Юлія Трофімченко. Раніше «Мегатек» належав Руслану Афійчуку, який у 2014 році балотувався до парламенту по округу в Хмельницькій області від партії «Народний фронт».

За даними ЗМІ, влітку минулого року дорогу біля мерії Винників перекрили місцеві жителі, які придбали квартири у новобудові на вул. Винна гора у ПП «БК «Квартал-Плюс», якою володіла дружина мера Уляна Уварова. Люди скаржилися, що забудовник довго не здає в експлуатацію будинок і не підводить комунікації.