Новий директор «Укрнафти» почав протягувати старі вимоги «Привату», заплющивши очі на гріхи Коломойського
26.11.2015   //  

Глава правління ПАТ «Укрнафта» Марк Роллінз підготував пропозицію уряду України щодо врегулювання ситуації навколо діяльності компанії. Документ, копія якого виявилася в розпорядженні OilNews, містить безліч вимог до держави і фактично дублює ініціативи і вимоги групи «Приват», які були неодноразово озвучені її представниками протягом останніх років.

У той же час жоден «антикризовий» пункт не стосується ревізії діяльності попереднього менеджменту компанії, який виводив кошти на користь міноритарного акціонера, що в підсумку стало однією з головних причин тяжкого становища «Укрнафти».

Згідно з документом, «Укрнафта» офіційно визнає борг з податків, ренті і дивідендів у розмірі 9,38 млрд грн.

Керівництво компанії також констатує, що в «Укрнафти» немає оборотних коштів для погашення заборгованості. Центральним пунктом у переліку заходів з виведення компанії з кризи є погашення «Нафтогазом України» боргу за 11,40 млрд м3 газу, який був фактично експропрійований в «Укрнафти» в 2006-2010 рр. Роллінз вважає, що справедливою ціною за газ може бути 4 518 грн/тис. м3. Таким чином, загальна сума боргу НАКу становить 51,50 млрд грн. Припускаючи незгоду держави з такою ціною газу, Роллінз розглядає варіант пошуку міжнародного експерта, який зміг би її розрахувати.

Глава правління «Укрнафти» вважає виходом зі сформованої ситуації укладення нового договору з Державною фіскальною службою про розстрочку платежів, яка буде прив’язана до виплат НАКу, строком на 7 років.

Також документ містить низку фактичних вимог до держави, виконання яких повинно, на думку автора, дозволити ефективно розвиватися «Укрнафті». Зокрема, Роллінз пропонує відмовитися від авансового методу плати податку на прибуток і ренти, повністю звільнити від ренти промисли з важкодобувним і вичерпаним ресурсом. Крім того, «Укрнафта» розраховує на пільги для законсервованих родовищ і для ділянок, що вимагають нових інвестицій.

Компанія звертається до держави з пропозицією сприяти отриманню нових ліцензій і продовженню діючих, докладаючи список з 96 дозволів до продовження і п’яти нових родовищ, в яких зацікавлена ​​компанія.

«Укрнафта» також вважає за доцільне протягом двох років виплачувати тільки 30% дивідендів, направляючи кошти на розвиток.

Марк Роллінз також пропонує втілити в життя давню вимогу групи «Приват»: відмовитися від аукціонів з продажу нафти, газового конденсату та скрапленого газу, і перейти на двосторонні договори.

Як згодом пояснив Роллінз на прес-конференції, відхід від аукціонів потрібен, бо в Україні нема кому продавати нафту окрім “Привату”. Як варіант пропонується віддавати нафту на переробку “приватівцям” з подальшою реалізацією бензина в мережі АЗС. Однак саме з такою пропозицією раніше і виступали “приватівці”.

При цьому нафта є ключовим і єдиним товаром «Укрнафти», який на сьогодні продається за ринковими цінами, завважує OilNews. Це стало можливим після ліквідації 15% знижки та видворення з Аукціонного комітету представників «Укрнафти». Додатковий ефект очікується за рахунок перегляду коефіцієнта баррелізаціі, який дозволяє отримувати покупцям нафти – підприємствам групи «Приват» – приховану знижку в розмірі близько 200 млн грн на рік.

Згідно з документом, «Укрнафта» у свою чергу зобов’язується провести оптимізацію витрат і переглянути відносини з компанією «Дніпроазот». Нагадаємо, це підприємство належить групі «Приват», але з 2010 року перебуває в оренді в «Укрнафти», що дозволяє ухилятись від продажу природного газу за низькими цінами для населення. У той же час ціна на газ для «Дніпроазоту» нижча, ніж на комерційному ринку.

На це Роллінз розповів, що йому “вдалось монетизувати газ через “Дніпроазот”. Це не логічно, але нам вдалось отримати прибуток”.

Характерно, що в антикризовому плані Марк Роллінз не згадує про таке джерело коштів, як повернення виведених активів. Тим часом тільки за 9 місяців 2015 року «Укрнафта» вивела під виглядом передоплат не менше 10 млрд грн, одержувачами яких стали підприємства групи «Приват». Зауважимо, що ця сума порівнянна з розміром податкових боргів «Укрнафти». У ході конференції Petroleum Ukraine 2015 Марк Роллінз заявив про те, що повідомив пана Коломойського про необхідність розгляду питання повернення даних коштів в компанію.

У той же час, Роллінз вже кілька тижнів не може надати «Нафтогазу Украни» деталізовану фінзвітність компанії за 2015 рік, яка б показала структуру витрат, а по суті – виведення коштів з компанії – причину формування величезного податкового боргу. У офіційній пропозиції по виведенню компанії з кризи дане джерело поліпшення фінстану компанії не згадується.

Відсутність цього документу Роллінз пояснив відсутність фіндиректора у компанії. Кандидатуру на цю посаду він тільки подає на розгляд “Нафтогазу”.

Нагадаємо, Марк Роллинс був призначений на посаду голови «Укрнафти» в липні 2015 року в результаті всебічного погіршення фінансово-виробничої діяльності «Укрнафти» протягом останніх років. Одночасно стало відомо, що попередній менеджмент отримував від міноритарного акціонера чималі фінансові винагороди, що дозволяло здійснювати сумнівні фінансові операції. Крім колишнього глави правління Пітера Ванхеке, решта топ-менеджери продовжують займати свої посади, незважаючи на очевидний характер своєї діяльності.

На 26 листопада призначено засідання наглядової ради «Укрнафти», який розгляне в тому числі і кадрові питання.