Хмельницькі ринки: від сина начальника міліції до дружин нардепів
25.11.2015   //  

Ярлик «базарного міста» переслідує Хмельницький уже третє десятиліття. Після розпаду СРСР водночас безробітними стали тисячі хмельничан. Частина з них, яка відчула підприємницьку жилку, почала розкручуватися і стала малим і середнім бізнесом.

Хмельницька «туча» (так у народі називають сукупну кількість усіх речових ринків, які розташовані у центрі міста.) завоювала популярність навіть серед країн-сусідів (зокрема, у білорусів), котрі тут запаковувались різноманітним одягом за доступними цінами.

У 2010 році на місцевих виборах базарники завели до Хмельницької міської ради власну партію-лобіста з назвою «Партія Малого та середнього бізнесу». Хоч і мали вони номінальне представництво (пройшло два із 60 депутатів — авт.), проте це їм дозволяло виносити проблемі питання одразу на пленарні засідання сесій.

Щоб читач з Києва або Харкова міг реально оцінити розміри хмельницьких ринків, наведемо статистику, надану міським управлінням торгівлі. На 1 січня 2015 року в місті діяло 39 ринків та 23 торгових майданчиків і рядів. Загальна площа землі, на якій розкинулися ринки, становить 40 гектарів. На базарах працює близько 15 тисяч людей.

ТОВ «Речовий ринок «Торговий Дім «Бартерсервіс»

Вважається найпопулярнішим речовим ринком Хмельницького. За даними Єдиного державного реєстру, засновником і власниками базару є подружжя Валерія і Людмили Дьяченків.

За даними Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, на Людмилу Дьяченко записаний єдиний майновий комплекс «Бартерсервісу», який включає в себе нежитлове приміщення речового ринку загальною площею 386,6 кв. м, мережі електропостачання, площадки ринку, автостоянки та проїзди загальною площею 56,5 тис. кв. м. Земля (5,5 га) під цим ринком є комунальною і з 2013 року знаходиться в оренді «Бартерсервісу».

Крім ринків, сім’я Дьяченків володіє десятками фірм, зокрема, ПАТ «Катіон» (спеціалізується на виробництві комп’ютерів і периферійного устаткування), ТОВ «Капітал-15» (надання в оренду й експлуатація нерухомого майна), агрокомпанія «Самобранка» (основний профіль — вирощування зернових, бобових і насіння олійних культур).

У 2010 році тодішнє керівництво Хмельницької міськради в особі мера Сергія Мельника вирішило не поновлювати договір оренди між міськрадою і «Торговим домом «Бартерсервіс», який був укладений у 2005 році строком на 5 років. Офіційною причиною стали скарги профспілки орендарів торгових точок. Вони скаржилися на незаконне завищення орендної плати, погане освітлення і поганий догляд за територією. 8 травня 2013 року майно переписали на комунальний ринок «Ранковий».

Почалася судова тяганина. Хмельницька міська рада виграла ряд хмельницьких суддів.

Натомість 26 квітня 2012 року виграв Рівненський апеляційний господарський суд, який поновив договір оренди земельних ділянок від 15.12.2005 між Хмельницькою міською радою та ТОВ «Речовий ринок «Торговий дім «Бартерсервіс».

А 24 лютого 2015 року Вищий Господарський суд України 24 лютого 2015 року теж виступив на боці «Бартсервісу» і залишив касаційні скарги Хмельницької міської ради та Міського комунального підприємства – ринок «Ранковий» без задоволення.

«В матеріалах справи відсутні будь-які докази, які б свідчили про неналежне виконання позивачем ТОВ «Речовий ринок «Торговий дім «Бартерсервіс» саме істотних умов договору, так як і відсутні докази про порушення останнім вимог (норм) земельного законодавства», — пояснили служки Феміди.

Однак, доки тривав суд – дійшов до кінця термін оренди. І на 26 серпня 2015 року депутати міськради проголосували за те, щоб не поновлювати оренду, а відтак «вважати даний договір припиненим з 06.10.2015 р., у зв’язку з закінченням терміну його дії».

Чим закінчиться ця історія достеменно невідомо. Сам Валерій Дьяченко стверджував раніше, що на початку 2010 року у складі міської ради і виконкому «утворилася злочинна група, яка поставила собі за ціль захопити ринок «Бартерсервісу».

ТОВ «Ринок «Сардонікс»

Створений у кінці 90-х ринок славиться «Золотою алеєю», де продається крам від місцевих легпромівців за доступними цінами. Також у передвиборчі часи до цього місця з’їжджаються агітувати відомі політики українського масштабу, у тому числі бував чинний президент Петро Порошенко.

За даними Єдиного державного реєстру, засновниками цього ринку є Петро Горчілов, Микола Івко,  Анатолій Онісьєв і Віктор Онісьєв. Бенефіціари – Микола Івко і Анатолій Онісьєв. У квітні 2015 року сина Онісьєва було призначено начальником хмельницького міського відділу міліції. Той одразу відхрестився, що немає стосунку до сімейного бізнесу.

Щодо Миколи Івка – то даних про нього небагато. Відомо, що кілька років тому він одружився із керівником «Хмельницької міської ритуальної служби» Зоєю Пархомець (тепер Івко). Однак подія ця сталась, коли він давно вже був співвласником ринку.

ПП «Ринок «Дарсон» і ПП «Еверслі»

Ринки створені 2003 року, контролером яких можна назвати дружину багаторічного міського голови Хмельницького Тетяну Мельник. Сьогодні її чоловік Сергій Мельник є народним депутатом від БПП «Солідарність». Обидва ринки мають хороший споживацький попит, а «Дарсон» ще має «Бронзову алею», подібну до «Золотої», де спостерігаються непогані продажі.

Вперше нардеп Мельник засвітив базари дружини у мерській декларації за 2013 рік. До цього ними керувала Наталія Сазонова, яка входила до регіональної Ради підприємців при Хмельницькій ОДА. Завдяки реєстрам вдалося з’ясувати, що на пані Сазоновій «висить», щонайменше, три фірми. А саме ТОВ «Вікторія-Н» (виробництво безалкогольних напоїв; виробництво мінеральних вод та інших вод, розлитих у пляшки), ТОВ «ВП «Укрпромбуд» (виробництво інших текстильних виробів технічного та промислового призначення), ПП «Гамаюн плюс» (діяльність із прибирання будинків і промислових об’єктів).

«ДП «Імпульс-Світ»

Ринок належить приватному підприємству «Явір-Транс», яке у свою чергу контролюється Наталією Лукашук. Пані Наталія є дружиною екс-нардепа Олега Лукашука.

Що цікаво: Лукашук балотувався на нинішні мерські вибори Хмельницького і його центральне гасло звучало: «Збережено ринок на Львівському шосе (20 тис. робочих місць)». Але в підсумку зайняв четверте місце.

ПП «Ринок «Ізіда», ПП «Ринок Кеш» і ПМП «Скіф»

Ці ринки виникли на Львівському шосе відповідно у 1998, 2002 і 2005 році. Перші два заснували син колишнього мера, який загинув в автокатастрофі, Сергій Чекман і дружина місцевого бізнесмена Жанна Коліщак. Чоловік Жанни Віктор Коліщак працював головою Хмельницької райдержадміністрації протягом 2010-2013 років і давно веде спільні бізнеси з Чекманом.

Ринком «Скіф» завідує батько Коліщака Михайло Миколайович.

Останнім часом колишній мер, а сьогодні нардеп Сергій Мельник не знаходив спільної мови з Віктором Коліщаком. Це позначилося на певному тиску з ведення ринкового бізнесу. Так, 5 лютого 2014 року сесія Хмельницької міської ради вирішила не поновлювати договір оренди землі від 21.12.2009 р., який був укладений між Хмельницькою міською радою та ПМП «Скіф» до 04.02.2014 р. по вул. Львівське шосе,31/1, площею 2824 кв.м. під влаштування майданчика для парковки автомобілів.

А з ринком «Ізіда» сталась історія на кшталт ринку «Бартерсервіс». У листопаді 2012 року перед закінченням другого терміну оренди майданчиків для припаркування автотранспортних засобів та під торгівлю на вулиці Львівському шосе «Ізіда» звернулася до міського голови з проханням продовжити оренду ще на 10 років. Отримала відмову. Через рік депутати міськради дали позитивне рішення, але з одним «але», яке приписують Мельнику. Обов’язковим пунктом продовження оренди є укладення угоди про соціальне економічне партнерство між Хмельницькою міською радою та «Ізідою». За цією угодою, «Ізіда» щомісячно сплачуватиме до міського бюджету 70 тисяч гривень. У вересні 2015 року Хмельницьке обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України визнало антиконкурентними дії Хмельницької міської ради і зобов’язало розірвати угоду про соціальне економічне партнерство.

Для ширшого розуміння скажемо, що паркувальні місця для автотранспортних засобів на ринку «Ізіда», є козирними. Вони розміщені на початку всього комплексу речових ринків на Львівському шосе. Сюди ставлять, переважно, великі пасажирські автобуси і вантажні бусики покупці з усієї України, а також з Білорусі.

ТОВ «ТСЦ-Поділля»

Кількома словами також варто відмітити мільйонні капіталовкладення у ринок, який понад десять років привидом стоїть на виїзді з Хмельницького. По суті, це мала бути комфортна альтернатива речовим ринкам міста зі звареними залізними холодними контейнерами.

Будівництво ринку «Поділля» розпочалося у 2003 році, і його пов’язували з тодішнім прем’єром Віктором Януковичем. За даними сайту «Фраза», був підписаний договір між ТОВ «Коммандос», ТОВ «Енерго-Трейд», ТОВ «Київоблбуд» і ТОВ «НДІ «Укрінвестбуд» про спільну діяльність з будівництва та експлуатації ТСЦ «Поділля». У вересні того ж року до договору на правах інвестора приєдналася американська компанія Best Quality Inc., на умовах інвестування $1,35 млн в обмін на отримання у власність 3505 торгових павільйонів першої черги ТСЦ «Поділля». Після отримання грошей компанія «Коммандос» зробило спробу усунути «Best Quality Inc».

Офіційно «ТСЦ-Поділля» мали запустити 28 липня 2007 року. Проте червону стрічку відклали на невизначений термін. Справа в тім, що одночасно власниками торгових павільйонів ставало по кілька людей, що викликало юридичну плутанину. Більше того керівництво міста з самого початку виступало проти будівництва «ТСЦ-Поділля», аргументуючи тим, що базар зареєстрований у Хмельницькому районі і місто від нього не матиме жодної копійки податків.

ТК «Європа»

Ринок проіснував рекордних два роки. Його запустило у 2012 році вінницьке ТОВ «Глоінвест», яке з вересня 2015 року знаходиться у стадії банкрутства. Загальні торговельні площі становили 23 тис. кв. м. Ринок розкинувся на 2,3 га і впритул дихав у спину діючим залізним контейнерам, куди давно звикли ходити за покупками хмельничани. За рахунок комфортних умов (крите приміщення, окремі торговельні площадки, тепло і на перших порах доступна орендна плата) спробували переманити до себе продавців із сусідніх «толкучок».

Намагалися перетягнути й покупців. Для них були створені спеціальні умови — містом курсували безкоштовні маршрутки, які привозили і відвозили до «Європи» всіх охочих. Крім цього, обласна влада побудувала нову автостанцію №6 біля самого торговельного комплексу.

Не спрацювало. У червні 2014 року ТК «Європа» закрився.

…Схема ведення ринкового бізнесу у Хмельницькому, проста, як двері. Місто має вільну землю. Дізнавшись про це, подаєш заявку міську раду на виділення земельної ділянки в оренду для обслуговування будівель ринкової інфраструктури з правом пролонгації. Як правило, колегіальний орган дає добро. Отримавши бажані чорноземи, зварюєш контейнери, які продаєш потенційним підприємцям. Обов’язково зводиш адміністрацію ринку для контролю за потоком грошей. Проста математика.

Як зауважили у міській раді, навряд чи хто сьогодні знову ризикне відкрити новий ринок у Хмельницькому. Мовляв, уже не той світ — змінилися орієнтири і підходи у веденні цього бізнесу.

Віталій Тараненко, для «Наших грошей»