За 4 дні після виборів міськрада віддала територію автовокзалу родичам нового мера Ужгорода
23.11.2015   //  

29 жовтня Ужгородська міськрада мінімальною кількістю голосів віддала кілька земельних ділянок у приватні руки, хоча останні п’ять місяців прийняття цих рішень блокувалося під тиском громади. Про це пише Ярослав Гулан у виданні «Про Захід».

Того дня всі проекти земельних рішень приймалися одним «пакетом». При чому деякі депутати голосували за відсутніх колег.

Так, депутати проголосували за продаж ВАТ «Закарпатавтотранс» території ужгородського автовокзалу, яка формально була власністю громади. Підприємство заплатить у бюджет 1,48 млн грн. із розрахунку 161 грн за 1 кв м. Щодо цього проекту рішення у новообраного міського голови Ужгорода Богдана Андріїва є конфлікт інтересів, оскільки серед акціонерів приватного «Закарпатавтотрансу», який володіє усіма автостанціями області, є його родичі – Влада Микола-Володимирівна Андріїв (11,44% акцій) та Наталія Миколаївна Андріїв (15,3%).

Депутату міськради Олександру Ковачу було надано в оренду на 3 роки 0,06 га на проспекті Свободи біля 16-поверхівки для зведення бізнес-центру.

Міськрада дозволила дружині тодішнього мера Віктора Погорелова Любові не платити щомісячно 860 грн за оренду земельної ділянки площею 0,03 га на вул. Чепури. Віктор Погорелов відмовлявся пояснювати журналістам, що це за ділянка і чому нема бажання платити оренду.

Депутати також віддали в постійне користування землю площею 0,2 га на вул. Легоцького-Тлехаса управлінню СБУ в Закарпатській області для зведення багатоквартирного будинку.

Крім того, депутати проголосували за передачу двох ділянок під терасами кафе, які знаходяться у центрі міста у пам’ятці архітектури «Совине гніздо». Одну ділянку площею 0,01 га по вул. Ракоці, 4 продано Тамарі Штроблі за 74,47 тис грн., інші 0,02 га, які знаходяться по вул. Ракоці, 2, купила ФОП Вікторія Фаркаш за 102,18 тис грн.

Тамара Штробля є дружиною Йосифа Штроблі, екс-начальника Чопської митниці (2004-2010 рр.).

Раніше видання «Про Захід» з’ясувало, що виділена Тамарі Штроблі ділянка під приватним кафе знаходиться у внутрішньому дворику пам’ятки архітектури національного значення амбару та винного льоху ХVIII cт., відомої як «Совине гніздо». За даними депутата міськради Ольги Травіної, частина приміщень правого крила «Совиного гнізда» були вилучені з комунальної власності у 2006-2010 рр. за мера Сергія Ратушняка. Травіна стведжувала, що земельна ділянка, яку викупила Штробля, є територією, що входить до охоронної зони комплексу «Совине гніздо».

Ці рішення оскаржують у суді громадські активісти, оскільки, за їх даними, землі передані за відсутності передбаченої законом затвердженої містобудівної документації, та за відсутності затвердженого історико-архітектурного опорного плану, який має бути невід’ємною частиною генплану Ужгорода.