Комунальники провели «паралельні» закупівлі, щоб без конкурсу віддати Антонову 5 мільйонів
22.11.2015   //  

Суд визнав недійсним договір між Комунальним підприємством «Житомиртеплокомуненерго» і ПП «ОККО – Бізнес Контракт» про закупівлю 277 тис літрів рідинного палива на 4,85 млн грн. Про це свідчить рішення Господарського суду Житомирської області від 2 листопада.

Комунальники провели дві «паралельні» закупівлі, які були відмінені через надходження лише однієї пропозиції (ТОВ «Центрресурсінвест»). Із аргументами, що торги були двічі відмінені, КП по переговорній процедурі у лютому купило пальне у обраної ним фірми – «ОККО-Бізнес Контракт».

Оголошення про першу закупівлю «Житомиртеплокомуненерго» опублікувало 10 грудня 2014 року. Не дочекавшись результатів торгів та їх публікації у «Віснику держзакупівель», без внесення змін до річного плану закупівель, 11 грудня комунальники розпочали другі відкриті торги по тому самому предмету закупівлі, а саме: 219 тис л палива очікуваною вартістю 5 млн грн зі строком поставки січень-грудень 2015 року.

На думку суду, такі дії комунального підприємства свідчать про заздалегідь наявне у нього припущення, що обидва тендери будуть відмінені і виникнуть підстави застосувати переговорну процедуру.

У «Житомиртеплокомуненерго» могло виникнути право для застосування переговорної процедури закупівлі лише після того, як закупівля була двічі відмінена через відсутність достатньої кількості учасників. Це має бути одна процедура закупівлі, а не дві «паралельні». Відтак, у даному випадку законні підстави для проведення переговорної процедури закупівлі були відсутні.

Паливо закуповувалося для виробничого призначення за власні кошти підприємства. КП «Житомиртеплокомуненерго» є комунальним підприємством Житомирської міської ради. Майно підприємства є власністю міської громади.

Засновником ПП «ОККО-Бізнес Контракт» є ПАТ «Концерн Галнафтогаз», власником якого є Віталій Антонов.