«Нафтогаз» стягнув з ТЕЦ Бойка 300 мільйонів боргу попри законодавчу заборону
20.11.2015   //  

Суд зобов’язав ПАТ «Харківська ТЕЦ-5» сплатити НАК «Нафтогаз України» борг за поставлений газ на суму 301,40 млн. грн. Таку постанову прийняв Вищий господарський суд України 5 листопада 2015 року.

У 2013 році ПАТ «Харківська ТЕЦ-5» заборгувала ПАТ «НАК «Нафтогаз України» 266,39 млн грн. за поставлений природний  газ. Восени 2014 року держкомпанія подала позов до суду, щоб стягнути з ТЕЦ борг. Але в позові НАК вказала загальну суму боргу в 355,48 млн грн, яка включала в себе пеню, штраф та інфляційні втрати.

2 грудня 2014 року Господарський суд Харківської області частково задовольнив позов й вирішив стягнути з ПАТ «Харківська ТЕЦ-5» основний борг – 266,39 млн грн. основного боргу та 35,01 млн грн. компенсації.

28 січня 2015 року апеляційний суд, а у березні Вищий господарський суд залишили в силі рішення суду першої інстанції про сплату боргу. Однак, 15 квітня 2015 року державна виконавча служба прийняла Постанову про зупинення виконавчого провадження щодо сплати боргу. Виконавча служба послалася на Закон України «Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу», який заборонив судам виносити рішення щодо заборгованості підприємств ПЕК, а їх кредиторам звертатися до суду з цього питання. Крім того, закон містить норму про зупинку виконавчих проваджень щодо підприємств ПЕК в питаннях їх заборгованості. До реєстру підприємств, на які розповсюджується дія закону, було внесено ПАТ «Харківська ТЕЦ-5» так й сама ТЕЦ.

Але у травні «Нафтогаз» оскаржив цю постанову у суді. Місцевий господарський суд, з яким погодився господарський суд апеляційної інстанції, вказав, що заборгованість ТЕЦ виникла вже після розрахункової дати, яка вказана у законі – 1 липня 2011 року. Тож цей випадок не підпадає під дію закону. Це рішення підтримав і ВГСУ.

У 2012 році «Харківську ТЕЦ-5» придбало ТОВ «Укрістгаз», що зареєстроване на австрійську компанію «Ітонс холдинг гмбх». Компанію «Укрістгаз» пов’язували з оточенням Юрія Бойка та Дмитра Фірташа.

Бенефіціаром ПАТ «Харківська ТЕЦ-5» вказаний Дімітріс Іоанідіс. Він є партнером Вадима Новинського в «Азов петролеум ЛЛС».