«Укрреставрація» хотіла спихнути на державу роботи з відновлення «Гостинного двору»
17.11.2015   //  

Суд залишив чинним припис Управління охорони культурної спадщини КМДА, за яким ПАТ «СНРПБВП «Укрреставрація» зобов’язане укласти охоронний договір на пам’ятку архітектури «Гостинний двір». Про це свідчить постанова Окружного адміністративного суду міста Києва від 10 серпня.

У квітні цього року Управління охорони культурної спадщини КМДА зобов’язало ПАТ «СНРПБВП «Укрреставрація» протягом місяця укласти з ним охоронний договір на пам’ятку архітектури місцевого значення «Гостинний двір», оскільки це майно перебуває у користуванні підприємства.

«Укрреставрація» цього не зробила. Тоді Управління наклало на підприємство 17 тис грн. штрафу.

У червні «Укрреставрація» звернулася до суду з вимогою скасувати припис про укладення договору і штраф. Підприємство послалося на те, що охоронний договір з Управлінням має укладати не воно, а Фонд держмайна як власник пам’ятки.

Суд позов «Укрреставрації» не задовольнив. Він вказав, що відповідно до договору оренди Фонд держмайна фактично уповноважив орендаря – «Укрреставрацію», як балансоутримувача будівлі-пам’ятки, на укладення відповідних договорів для забезпечення належного утримання та збереження орендованого майна.

Охоронний договір встановлює режим використання пам’ятки. До нього, зокрема, додається акт технічного стану, від змісту якого залежить обсяг, вартість та терміни виконання реставраційних, ремонтних робіт, робіт з упорядження її території та інших пам’яткоохоронних заходів, які будуть прописані в охоронному договорі.

Нагадаємо, у 1994 році Регіональне відділення ФДМУ по місту Києву та ПАТ «СНРПБВП «Укрреставрація» уклали договір оренди пам’ятки на 25 років (до 10 березня 2019 року). Власником «Гостинного двору» є держава, а ПАТ розпоряджається будівлею протягом строку оренди.

У 2012 роцы КМДА видало розпорядження, яким надало «Укрреставрації» право реконструювати будівлі «Гостинного двору» під торговельно-офісний центр. Це розпорядження у лютому цього року було скасоване судом.

Станом на сьогодні «Гостинний двір» огороджений парканом. На його території розміщені побутові приміщення будівельників, будівельне сміття та деякі будматеріали. Сама будівля знаходиться в стані незавершеного будівництва-реконструкції.

Головним акціонером ПАТ «Спеціальне наукове-реставраційне проектне будівельно-виробниче підприємство «Укрреставрація» є кіпрська фірма «Афідреко холдингс лімітед» (Afidreko Holdings Limited). Директором підприємства є Іван Клочко.

Раніше директором «СНРПБВП «Укрреставрація» був Дмитро Ярич, який був бізнес-партнером Марини Пелих – дружини екс-голови Державного управління справами Андрія Кравця при Януковичі. Ярич разом з Пелих були співзасновниками ТОВ «Київ-Арт». Окрім цього раніше Ярич працював юристом у столичному кінотеатрі «Зоряний», де Пелих була директором.