Харківські науковці отримають 17 мільйонів за супровід американського ядерного палива
14.11.2015   //  

ДП «НАЕК «Енергоатом» 2 листопада уклав угоду з Науково-технічним комплексом «Ядерний паливний цикл» ННЦ «Харківський фізико-технічний інститут» про науково-технічні послуги на 16,85 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Йдеться про науково-технічне супроводження розширення експлуатації ядерного палива ТВЗ компанії «Westinghouse» на енергоблоках № 1, № 3 та № 4 Запорізької АЕС.

У 2014-2015 рр. закінчуються старі договори, тому в березні з харківськими атомниками домовилися про їх поновлення до кінця 2020 р.

Нині співпрацю розширюють через додаткову угоду до договору 2008 р. на постачання паливних збірок, яку уклали з «Westinghouse» торік у грудні.

Тендер провели за переговорною процедурою, оскільки в Україні лише ННЦ «Харківський фізико-технічний інститут» надає такі послуги. Крім того, центр має ліцензії Держатомрегулювання та самої «Westinghouse», а його фахівці пройшли підготовку у цій компанії.

Нагадаємо, нещодавно «Енергоатом» придбав імітатори для ЗАЕС за 400 тис євро. Вони потрібні для підтвердження сумісності американського палива з транспортно-технологічним обладнанням, а також для його спільного завантаження з паливом виробництва АТ «ТВЕЛ» (Росія).