Прокурори запізнилися зі стягненням 20 мільйонів з екс-директора облавтодору, які він «подарував» київським бізнесменам
13.11.2015   //  

Суд відмовився стягнути з колишнього директора «Черкаського облавтодору» 19,75 млн грн збитків. Про це свідчить рішення Придніпровського районного суду м. Черкаси від 2 жовтня.

У 2012 році Анатолій Кравчук був засуджений до трьох років умовно за зловживання службовим становищем при укладанні і виконанні у 2004 році договорів з ТОВ «Пронта Сервіс» і підприємством «Укрінвопромінвест», через які ДП «Черкаський облавтодор» зазнало матеріальних збитків на 19,75 млн грн.

Облавтодор перерахував 17, 5 млн грн ТОВ «Пронта Сервіс» на топографо-геодезичні і картографічні роботи та 2,25 млн грн «Укрінвопромінвесту» на обстеження системи управління охороною праці і проведення оцінки протипожежного стану. Ці роботи виконані не були.

Прокуратура просить суд стягнути з колишнього директора облавтодору суму збитків. Спочатку суди цей позов задовольнили, та у 2014 році Верховний Суд відправив справу на новий розгляд. На цей раз суд відмовився стягувати з екс-директора збиток, вказавши на пропуск позовної давності (один рік), оскільки прокурор звернувся до суду у 2012 році, хоча про порушення йому було відомо вже у 2009 році.

Крім того, ДП «Черкаський облавтодор» вказав суду на відсутність заподіяння збитків підприємству, оскільки вказаним фірмам у 2004 році облавтодор сплатив не власні кошти, а отримані від інших підприємств та організацій. Зокрема, 17,5 млн грн – це були кошти «Південно-західної залізниці», перераховані облавтодору у якості переоплати за роботи з реконструкції автодороги Київ-Одеса. А 2,25 млн грн облавтодор отримав від Донецької залізниці (1,35 млн грн) і благодійного фонду «Будівельник Київщини» (900 тис грн) у якості благодійної допомоги.

Посаду директора дочірнього підприємства «Черкаський облавтодор» з вересня 2003 по квітень 2006 рр. займав Кравчук Анатолій Павлович.

Засновниками столичного ТОВ «Пронта Сервіс» є Вячеслав Калашніков та Інна Арістова.

У свою чергу «Укрінвопромінвест», який з 2004 року перебуває у стані ліквідації, заснований Київським міським відділенням «Української спілки інвалідів – УСІ», бенефіціарними власниками якого значаться Володимир Гордовенко та Інна Драч. Підписантом і членом президії спілки є очільник Департаменту соціальної політики КМДА Юрій Крикунов.