Фірмі нардепки Яценюка не вдалося перевести $20 мільйонів боргу перед держбанком у гривні по курсу 8
13.11.2015   //  

ПАТ «Кримзалізобетон» не вдалося перевести свій борг перед державним «Укрексімбанком» у розмірі $20,52 млн у гривневий еквівалент. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду від 4 листопада.

У травні 2013 року суд стягнув з «Кримзалізобетону» на користь держбанку $20,52 млн заборгованості (еквівалент 164,01 млн грн згідно офіційного курсу НБУ станом на 22.01.2013) за кредитними договорами 2007 року.

У подальшому підприємство звернулося до суду з проханням роз’яснити рішення суду. Суд першої інстанції у лютому 2014 року відмовився це зробити, а апеляційний суд у березні роз’яснив, вказавши, що 164,01 млн грн є остаточною сумою, яку «Кримзалізобетон» має повернути банку.

«Укрексімбанк» подав касаційну скаргу, вимагаючи скасувати роз’яснення апеляційного суду. І Вищий госпсуд її скасував. Він вказав, що суд апеляційної інстанції вийшов за межі своїх повноважень, адже апеляційна і касаційна інстанції вправі дати роз’яснення лише стосовно процесуальних документів, але не рішень, прийнятих у першій інстанції.

При цьому чинному законодавству не суперечить стягнення заборгованості в іноземній валюті, якщо саме вона надавалася за договором.

Власниками ПАТ «Кримзалізобетон» (м.Сімферополь) є народний депутат від «Народного фронту» Людмила Денісова (очолювала Мінсополітики в уряді Юлії Тимошенко), колишні народні депутати від «Батьківщини» Андрій Сенченко і Сергій Веліжанський, а також екс-депутат Центральної районної в Сімферополі ради від БЮТ (2006-2010) Іван Ішманов.

Нагадаємо, за останні два роки курс долара виріс втричі – з 8 до 23 грн.