«Азовмашівці» закопають 134 мільйони у дно порту «Южний» по високій ціні (додано)
13.11.2015   //  

порт(додано дані про припинення угоди у 2016 році)

(додано дані про штраф АМКУ у 2017 році)

Адміністрація морського порту «Южний» 5 листопада за результатами тендеру уклала угоду з ТОВ «Лігос УА» на днопоглиблювальні роботи за 133,69 млн грн. (9 серпня 2016 року дія договору була достроково припинена.)

Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Підчистку дна від наносів на внутрішній акваторії морпорту «Южний» у Одеській області для досягнення проектних глибин мають виконати до кінця 2016 року.

Працюватимуть на причалах №7-9, 16-17, 39, ПП-7, у внутрішньому каналі та суднохідній частині акваторії причалів №16-17.

Обсяг днопоглиблення – 472 тис куб. м. Відтак роботи коштуватимуть 283 грн. за кубометр. Це у кілька дорожче від усіх контрактів на днопоглиблення, які укладали портовики навіть за часів Віктора Януковича:

Замовник/дата підряду Підрядник Загальна вартість, млн. грн. Ціна за виїмку 1 кубометра, грн.
Порт «Южний»/ листопад 2015 року ТОВ «Лігос УА» 133,69 283
ДП «Адміністрація морських портів України» по акваторіям Бердянського та Маріупольського морських портів/ серпень 2015 року ТОВ «Техморгідрострой Миколаїв» 290,31 132
«Адміністрація морських портів України» по Бузько-Дніпровсько-Лиманському каналу/ січень 2014 ТОВ «Техморгідрострой Миколаїв» 57,87 58
«Бердянський морський торговельний порт» ТОВ «Техморгідрострой Миколаїв» 32,87 47

Єдиним конкурентом було ТОВ «Укрзв’язокгідробуд» із різницею в ціні 0,04%.

Заявка дочірнього підприємства «Ван ООРД Україна» компанії «Ван ООРД Дреджинг енд Марін Контракторс Б.В.» була дешевшою на 0,3%. ЇЇ відхилили, оскільки фірма не надала забезпечення.

ТОВ «Техморгідрострой Миколаїв» пропонувало на 2,9% нижчу ціну. Однак, фірму не допустили до конкурсу, бо глибина ґрунтозабору її єдиного землесосу «Северодвинський» складає 15,0 м. Це дорівнює проектній глибині деяких ділянок акваторії. Тому комітет вирішив, що, враховуючи конструкцію снаряду та метеорологічні умови, роботи виконають неякісно.

Іншими причинами відхилення були класифікаційні свідоцтва на плавзасіб, які втратили чинність, неперекладений на українську мову договір тайм-чартеру та нібито завищені коефіцієнти при розрахунку ціни.

Фірма подавала в АМКУ скаргу про порушення замовником процедури закупівлі, але потім її відкликала.

7 вересня 2017 року АМКУ визнав ТОВ «Лігос УА» і ТОВ «Укрзв’язокгідробуд» такими, що вчинили порушення у вигляді антиконкурентних узгоджених дій, які стосуються спотворення результатів торгів на закупівлю експлуатаційних днопоглиблюваних робіт – підчистка дна від наносів на внутрішній акваторії морського порту «Южний». «Лігос УА» оштрафовано на 20,75 млн грн, «Укрзв’язокгідробуд» – на 2,23 млн грн. Про це повідомила державна уповноважена Світлана Панаіотіді.

Компанія «Лігос УА» зі статутним капіталом 150 грн. створена у 2013 р. Засновниками на момент тендеру значились маріупольці Дмитро Вєвєенко, Людмила Гамольська і В’ячеслав Миць. Керував нею Олексій Лагуткін.

Вєвєнко відомий як начальник ремонтно-будівельного управління ПАТ «Азовмаш». У 2010 р. він балотувався до Маріупольської міськради, але не пройшов. «Азовмаш» належить нащадкам покійного директора заводу Олександра Савчука.

Гамольська розміщувала своє резюме на сайті пошуку роботи. У 2004-2012 рр. вона була начальником виробництва на маріупольській кондитерській фабриці «Рошен» теперішнього президента Петра Порошенка, яку було ліквідовано цього року. До того Гамольска працювала економістом у ПАТ «Азовзагальмаш» Олександра Савчука.

У червні «Лігос УА» отримала підряд на будівництво причалу Одеського морпорту за 252,80 млн грн.

Станом на вересень 2017 року Олексій Лагуткін вже був співзасновником фірми, а його партнерами стали Алла Пономарчук і Валентин Гаркуша.

Засновником «Укрзв’язокгідробуду» на момент тендеру Галина Лаврущенко, яка свого часу була прописана в одній квартирі з Борисом Астаховим – особа з таким ПІБ відома як колишній начальник портофлоту Одеського морпорту. Директором «Укрзв’язокгідробуду» у держреєстрі значився Олександр Астахов.

Раніше у складі засновників також був Едуард Самелюк, який раніше працював у Маріупольському морському торговельному порту начальником відділу матеріально-технічного постачання.

Станом на вересень 2017 року у фірми вже змінились установочні дані. Місцем реєстрації є приватний будинок в Олександрії Кіровоградської області, а засновником – прописаний у цьому будинку Костянтин Компанієць. Директором є Ігор Константинов.