Поки Україна фінансує Юру Єнакієвського, його фірмі дозволили 7 років не повертати 275 мільйонів боргів
12.11.2015   //  

ТОВ «Карпатибудінвест» із орбіти екс-нардепа Партії регіонів Юрія Іванющенка заморозила виплату кредиторам понад 274,55 млн млн грн. боргів. Про це пише Вадим Стародубцев у «Діловій столиці».

Наприкінці жовтня Госпсуд Донецької області затвердив план санації Дружківського ТОВ «Карпатибудінвест». Документ, який був узгоджений комітетом кредиторів боржника, передбачає підписання мирової угоди з відстрочкою оплати кредиторської заборгованості компанії на 2 роки та її подальшої розстрочкою ще на 5 років. Таким чином, фірмі, яка заборгувала кредиторам 274,55 млн грн., будуть фактично надані боргові канікули на 7 років.

Після того, як «Карпатибудінвест» у червні цього року сам ініціював своє банкрутство, розпорядником майна фірми був призначений арбітражний керуючий Антон Ареф’єв. Недавно він зайнявся ліквідацією ще однієї структури, яку пов’язують з Іванющенком – ТОВ «Лугтрейд». Під його керівництвом в серпні був затверджений реєстр вимог кредиторів «Карпатибудінвесту», в якому велика частина претензій припала на структури з групи Юрія Іванющенка. Наприклад, на фонд «Нові технології», компанії «Альба ресурс», «Ставр», «Фінансова компанія «Стоік», «Надра Луганщини» і кілька інших ТОВ сукупно припало близько 200 млн грн. зобов’язань боржника. Завдяки чому комітет кредиторів, який очолив представник ФК «Стоік», прийняв потрібне йому рішення.

Такий поворот подій виявився невигідним найбільшому сторонньому кредитору – компанії «Райффайзен лізинг Аваль», що входить в австрійську групу Raiffeisen. Її вимоги до боржника становлять близько 24 млн грн., і компанія відкрито виступила проти затвердження плану санації в його нинішньому вигляді, проте не зуміла досягти успіху.

Також про свої гроші на найближчі роки може забути Східне державне регіональне геологічне підприємство (Полтава), якому «Карпатибудінвест» заборгував близько 4,6 млн грн.

Тим часом «Карпатибудінвест» вдало повертає собі борги. У жовтні фірма домоглася позитивного рішення Київського апеляційного госпсуду. Він відхилив скаргу столичної прокуратури і залишив у в силі липневий вердикт про стягнення з ДП «Держекоінвест» на користь «Карпатибудінвесту» 25 млн грн. Ці гроші державну структуру зобов’язали виплатити за роботи з утеплення шкіл і лікарень, нібито проведені в Луганській області. І це, незважаючи на те, що Держфінінспекція раніше відзвітувала про численні порушення при проведенні цих закупівель.

«Карпатибудінвест» через венчурний фонд «Нові технології» і фінансова компанію «Лідер» контролювався Юрієм Іванющенком та його партнером Іваном Аврамовим. Після краху режиму Януковича Іванющенко, який перебуває у розшуку, спробував дистанціюватися від свого бізнесу. Тепер у ролі бенефіціарів «Карпатибудінвесту» є маловідомі громадяни Південно-Африканської республіки – Уіллем Шалк ван Геерден, Уіллем Мартінус де Бір і Ібанец Ельмарі.

Від «Наших грошей»:

З 2009 по 2014 роки «Карпатибудінвест» виграв тендерів на 410,99 млн грн. У 2014 році у фірмі директором із зовнішньоекономічної діяльності працював Олег Недава. З кінця листопада минулого року він є нардепом від «Блоку Петра Порошенка».

За даними офіційного порталу публічних коштів «E-data», з вересня цього року КП «Управління капітального будівництва» м.Запоріжжя перерахувало «Карапатибудінвесту» 25,89 млн грн. У 2012 році підприємство уклало з «Карапатибудінвестом» договір щодо будівництва полігону побутових відходів на 63,20 млн грн.