- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Оприлюднено назви фірм і посади клерків Януковича, на рахунках яких заарештовано понад 2,75 мільярди

З кінця жовтня Печерський районний суд видав низку дозволів слідчим МВС на арешт коштів на рахунках у «Всеукраїнському банку розвитку» на суму понад 2,75 млрд. грн [1].

Арешти здійснено в рамках кримінального провадження №42014000000000931, порушеного по фактам незаконного кредитування [2] регіональних залізниць «Всеукраїнським банком розвитку» Олександра Януковича у 2013-2014 роках.

Судом накладено арешти на рахунки самого Олександра Януковича, чотирьох юридичних осіб та 32 «підконтрольних йому фізичних осіб», вказано у рішенні суду.

З судових рішень відомо, що фізособами виступали працівники самого «ВБР». У тому числі це начальник відділу цінних паперів цього банку (на його депозитах арештовано 113,299 млн грн.), головний фахівець відділу супроводу і контролю активних операцій корпоративного бізнесу цього банку (71,84 млн грн.), начальник сектору дизайнерських розробок банку (62,89 млн грн.), начальник департаменту казначейства банку (59,87 млн грн.).

Також арештовано рахунки чотирьох фірм – ТОВ «Мелон 8 [3]», ТОВ «Комплекс «Дружба [4]», ТОВ «Бенефіт-Консалт [5]» і ТОВ «Лайтрум [6]». Суми на їхніх рахунках не оприлюднено.

З цих фірм лише одна безпосередньо пов’язана з Олександром Януковичем. ТОВ «Комплекс «Дружба» зареєстровано у Краматорську на вільній від терористів ДНР території. Засновниками компанії є ПАТ «Кепітал білдінг корпорейшн» і ПАТ «МАКО холдінг», кінцим бенефіціаром яких вказаний безпосередньо Олександр Янукович.

ТОВ «Мелон 8» через ланцюжок засновників виходить на ТОВ «Інвестиційна будівельна група», відоме як один із співвласників ТОВ «Столичний стиль» [7], чиїм основним власником є Олександр Янукович. Кінцевим бенефіціаром «ІБГ» вказано донеччанина Олексія Голубова. Він також відомий як директор донецького ТОВ «Вуглепоставка», заснованого кіпрською фірмою «Taymast limited» і Анатолієм Олексійовичем Рудим. Рудий прописаний в Донецьку по пл.Конституції,4. Саме за цієї адресою було початково зареєстровано і ТОВ «Мелон 8». Нині фірму перереєстрували в Києві по вул. Серафимовича, 9а.

ТОВ «Бенефіт-Консалт» зареєстровано у Донецьку на Романа Колягіна.

ТОВ «Лайтрум» було засновано Яною Шевкопляс у Донецьку, а зараз перереєстровано у Києві на Ішкузи Сейітмурадова і Умітджана Хайталиєв.

Окрім цього у березні суд дозволив арештувати установчі документи кіпрських компаній «Anearve limited» і «Tandice limited», а також документи про зв’язки останньої з банком «Київська Русь», який до ліквідації належав Володимиру Братку.

Також відомо, що в рамках вищевказаного кримінального провадження слідчий майже рік тому арештовував двох фізосіб. Їх відразу було випущено під заставу – одного у розмірі 0,50 млн грн., другого під 1,22 млн грн. У жовтні стало відомо, що проти них справі закриті, тому їх адвокати, що формально і вносили застави за клієнтів, домоглись повернення грошей.