Люди з прізвищами «порошенківця» з УБЕП та оточення Присяжнюка зберегли ділянки краденої землі в «Пуша-Водиці»
12.11.2015   //  

Суд наклав арешт на низку земельних ділянок в рамках карної справи щодо вилучення у 2010-2013 рр. з користування державного агрокомбінату «Пуща-Водиця» 945 га в селі Софіївська Борщагівка, що потрапилии у приватну власність. Про це свідчить ухвала Печерського райсуду м.Києва від 10 вересня.

Фігурантами кримінального провадження є посадовці Мінагрополітики, Київської облдержадміністрації, Києво-Святошинської райдержадміністрації, Держземагентства, агрокомбінату «Пуща-Водиця».

Справу про витребування цих ділянок прокуратура програла ще на початку літа.

Серед них ділянка площею 1 га, власником якої є Борис Костянтинович Рябий. Особа з таким ПІБ у Києво-Святошинському районі відома як оперуповноважений-інспектор Департаменту протидії злочинності у сфері економіки МВС України. На останніх виборах він був кандидатом у депутати до міськради Вишневого від Блоку Петра Порошенка «Солідарність». В останній оприлюдненій декларації Борис Рябий не повідомив, що має 1 га в Софіївській Борщагівці.

Аналогічно не вдалося відсудити 1 га, власником якої є Косяк В’ячеслав Миколайович. Так звуть партнера Микола Миколюка, який працює у Міністерстві агарної політики заступником директора Департаменту правової та законопроектної роботи. Миколюк із Косяком мають спільну фірму – ТОВ «Земельна біржа України». Раніше Миколюк був радником голови Держземагентства, від якого ТОВ «Земельна біржа України» отримувало замовлення на науково-дослідні роботи.

Майже 2 га суд залишив у власності Кравчуновського Олега Станіславовича, який був керівником фірм, що контролює Леонід Юрушев, – ТОВ «Арт Прогрес» (2008 р.) і ТОВ «Коростенський індустріальний парк» (2009-2011 рр.). У 2009-2011 рр. фірму «Арт Прогрес» після Кравчуновського очолював Роман Присяжнюк, син Миколи Присяжнюка, міністра агарної політики часів Януковича. У 2012 році Кравчуновський був директором «Інвест-омо» яка через кіпрську компанію «Тренд Інвестмент Системс» вважається близькою до екс-міністра аграрної політики Миколи Присяжнюка.

Також відомо, що вилучена в агрокомбінату «Пуща-Водиця» земля зокрема виділялася Києво-Святошинською РДА працівникам компаній, підконтрольних екс-міністру агарної політики Миколі Присяжнюку.

Так, 2 га приватизував заступник директора ТОВ «Монолітінвест». Ця фірма нині зареєстрована на ТОВ «Актив Інвест», де кінцевим бенефіціаром є кіпрська компанія «Звонкос Корп. ЛТД». Раніше засновниками «Монолітінвесту» були екс-міністр агрополітики Микола Присяжнюк, а також Олена і Анатолій Ставицькі, дружина і батько Едуарда Ставицького, міністра енергетики і вугільної промисловості часів Януковича.

Ще 2 га отримав у власність директор з будівництва ТОВ «Будівельна компанія «Цест Плюс», що оформлена на вищезгадану фірму «Монолітінвест».

Нагадаємо, у кінці 2013 року був засуджений замдиректора агрокомбінату «Пуща-Водиця», який від імені держпідприємства відмовився від майже 62 га землі, що потім була розпайована у приватну власність. Замдиректора агрокомбінату «Пуща-Водиця» засудили до 5 років позбавлення волі зі звільненням від відбуття покарання з іспитовим терміном на 3 роки. Після Євромайдану у березні 2014 р. цей вирок скасували у зв’язку зі змінами до законодавства, які скасовують злочинність діяння, за яке його було засуджено. Серед власників цих земель були радник екс-глави Держземагентства Євген Сінгаєвський і Олександр Конихов, помічник народного депутата Сергія Скуратовського (Радикальна партія Олега Ляшка). Прокуратурі вдалося відсудити ці землі – у червні цього року рішення підтверджено у Верховному суді.