Суд зобов’язав НБУ виплатити 20 мільйонів банку Авакова
10.11.2015   //  

Управління Національного банку України в Харківській області має виплатити на користь ПАТ «АКБ «Базис» 19,56 млн грн. Таке рішення прийняв Господарський суд Харківської області.

20 квітня 2012 року НБУ ввів у ПАТ «АКБ «Базис» тимчасову адміністрацію. На той час «Базис» мав банківську ліцензію та генеральну ліцензію на здійснення валютних операцій. Крім того, діяв договір про кореспондентський рахунок «Базису» у НБУ.

Тимчасова адміністрація була введена на шість місяців для відновлення фінансового становища. Але 23 серпня 2012 року НБУ прийняв постанову про відкликання банківської ліцензії у «Базиса» та розпочав процедуру банкрутства банку. Після того також було закрито кореспондентський рахунок банку. Замість нього відкрили накопичувальний рахунок  в Управлінні НБУ в Харківській області для проведення розрахунків ліквідатором та рахунок за спеціальним режимом його використання. На цей рахунок відразу перерахували залишки з кореспондентського рахунку у сумі 4,38 млн грн.

За час проведення ліквідаційної процедури на накопичуваний рахунок було зачислено 48,60 млн. грн. та перераховано з нього 29,04 млн. грн. На рахунку залишалось 19,54 млн. грн.

Але 14 серпня 2014 року Окружний адміністративний суд м. Києва прийняв постанову, згідно якою ліквідація банку «Базис» була визнана незаконною.

У грудні 2014 року були проведені збори акціонерів банку, які вирішили виключити «діяльність комерційних банків» з видів діяльності ПАТ «АКБ «Базис». Крім того, генеральним директором установи було обрано Генадія Гаєвого.

У березні 2015 року банк звернувся до НБУ з вимогою перерахувати залишки з накопичувального рахунку на поточний рахунок установи.

У відповідь Управління НБУ повідомило, що законодавство не затвердило порядок подібного перерахування коштів з накопичувального рахунку, крім того, для цього немає підстав.

Після чого, представники ПАТ «АКБ «Базис» звернулися до суду.

Суд встановив, що ліквідаційна процедура стосовно банку зупинена, тож НБУ не має правових підстав тримати кошти банку на накопичувальному рахунку й зобов’язав перерахувати ПАТ «АКБ «Базис» 19,56 млн грн.

За даними ЗМІ, на початок 2012 року банк контролювався АТ «Інвестор», головним акціонером якого була Інна Авакова – дружина нинішнього міністра МВС Арсена Авакова. Сам він під час введення до банку тимчасової адміністрації заявив, що в 2011 році вийшов з числа акціонерів фінустанови і має до неї «формальне» відношення. Вплив на банк своєї дружини він назвав «символічним».

В той час, за даними реєстру Smida, сьогодні акціонерами ПАТ «АКБ «Базис» є ПАТ «Інвестор» (23,54% акцій) та ТОВ «Інвестор-Фонд» (73,17 % акцій). Саме ці фірми й були акціонерами банку й під час введення тимчасової адміністрації.

Засновниками ТОВ «Інвестор-Фонд» є ПАТ «Інвестор» та Генадій Гаєвой. Останній свого часу як і Авакова переховувався від переслідування в Італії. Бенефіціаром ПАТ «Інвестор» вказана дружина міністра внутрішніх справ Інна Авакова.

Нагадаємо, після зміни влади в країні наближені до Авакова структури активно намагаються через суди повернути втрачені активи або отримати за них компенсацію.