«Київзеленбуд» накупив саджанців на 5 мільйонів, хоча йому пропонували значно дешевше
10.11.2015   //  

ККО «Київзенебуд» 17 червня за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «Кікши Україна» на постачання 2 тисячі саджанців дерев листяних порід за 4,82 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Замовили клени, липи, платани, робінії та тополі, поставити їх комунальникам повинні до кінця поточного року.

Найменування К-сть Ціна, грн./од (з ПДВ)
Клен 627 2500
Липа 780 2400
Платан кленолистий 213 2400
Робінія псевдоакація ф. куляста 185 2800
Тополя чорна Італіка 195 1800

Власниками ТОВ «Кікши Україна» є українка Ірина Бєлашко та латвійці Марковс Атіс і Ванагс Гінтс. Ірина Бєлашко очолює Всеукраїнську ГО «Українська спілка виробників садивного матеріалу». Компанія була заснована в 2010 р., вигравати тендери почала минулого року – від того ж «Київзеленбуду» отримала аналогічний підряд на постачання саджанців квіток і кущів суму 2,05 млн грн.

Пропозиція «Кікши» не була найдешевшою на тендері. Загалом у торгах взяли участь 6 компаній, з них чотири конкуренти пропонували постачати товар значно дешевше – на чверть і навіть вдвічі.

КП «Запоріжзеленгосп» пропонувало постачати саджанці за 2,28 млн грн, і саме ця пропозиція була початково акцептована «Київзеленбудом». Однак запорізькі комунальники підписувати договір з невідомих причин відмовилися.

Ще три дешевші пропозиції (ТОВ «ТМ Садовий центр «Далас», ТОВ «Грінсад» і ТОВ «Дрепт») були відхилені з торгів замовником: усі вказані фірми не надали довідку про постачання продукції у 2013-2014 рр. й мали вади в оформленні документів – надали копію замість оригіналу, не дописали суму в істотні умови, не вистачало підпису чи адреси, не пронумерували сторінки.

Таким чином замовник акцептував пропозицію «Кікши». Фактично єдиним її конкурентом лишалося ТОВ «Флорекс Україна» Максима Петухова, екс-радника директора «Київзеленбуду», чиє ім’я зокрема фігурувало в скандалі з каштанами для Хрещатику. Нагадаємо, що у 2013 КМДА придбало понад двісті червоних каштанів Бріоті. Утім, коли каштани зацвіли білим кольором, а не червоним, виявилося, що це звичайні кінські каштани.

Один з відхилених учасників, ТОВ «Грінсад», в серпні оскаржив нинішню закупівлю в суді, вимагаючи визнати недійсним своє відхилення, розірвати контракт із «Кікши» і зобов’язати комунальників укласти договір з «Грінсадом». Однак суд позивачу відмовив.

Власниками фірми «Грінсад» значаться Олексій Цілик та ТОВ «Грінсад Інвест» цього ж Цілика та Ануара Бєйсєбаєва. Згідно з даними ВДЗ, ТОВ «Грінсад» почала вигравати тендери у 2015– загалом на суму близько 600 тис грн.