Екс-власники банку «Надра» змушені повернути коштовну меліоративну систему комунальникам
10.11.2015   //  

Суд зобов’язав ПАТ «Фрідом Фарм Інтернешнл» повернути комунальному підприємству «Струмок» (Херсонська область) меліоративну систему загальною вартістю 1,26 млн грн. Таке рішення прийняв Господарський суд Херсонської області.

Восени 2012 року Першокостянтинівська сільська рада Чаплинського району Херсонської області передала місцевому комунальному підприємству «Струмок» внутрішньогосподарську меліоративну систему та дощувальні машини «Фрегат», вартість яких складала 3,11 млн грн. Після чого КП уклало угоду з ПАТ «Фрідом Фарм Інтернешнл» про оренду частини цього майна – меліоративної системи для зрошення 1,61 тис га та 15,5 дощувальних  машин. Балансова вартість переданого була оцінена в 1,26 млн грн.

Договір був розрахований до кінця 2017 року. Сторони домовилися, що орендна плата за 2012 рік склала 30 тис грн, а далі зросте до 70 тис грн. на рік.

В липні 2015 року прокуратура Чаплинського району виявила порушення законодавства при укладанні договору з «Фрідом Фарм Інтернешнл». А саме, були порушені права Першокостянтинівської сільської ради, яка ще за рік до укладання договору встановила вартість оренди для комунального майна на рівні 10% від його балансової вартості.

Суд погодився, що при укладанні договору були допущені порушення і зобов’язав ПАТ повернути орендоване майно комунальному підприємству.

Власником 100% акцій ПАТ «Фрідом Фарм Інтернешнл» є кіпрська «Інденпарк холдингс лімітед». Головою правління ПАТ є Ілля Сегаль. Його син Марк Сегаль займає посаду голови наглядової ради, а брат Вадим Сегаль працює на посаді ревізора.

За даними ЗМІ, раніше брати Сегалі були другою за впливовістю групою акціонерів банку «Надра» і перед купівлею фінустанови Дмитром Фірташем встигли отримати для своїх фірм великі суми кредитів. Банк вів боротьбу за повернення цих коштів, внаслідок чого брати Сегаль втратили контроль над ТОВ «Каховка Пром Аагро», яке займалося переробкою сої. Сегаль намагалися відстояти підприємство в федеральному суді Нью-Йорка, де звинувачували Фірташа в рейдерстві. Але після арешту Фірташа в Австрії, відмовилися від судової тяганини.

Раніше ЗМІ повідомляли, що брати Сегаль мають громадянство США.

В лютому 2015 року НБУ визнав банк «Надра» банкрутом.