Родичка міліціонера незаконно заробляє на оформленні паспортів у Рівному
09.11.2015   //  

Рівненські чиновники при оформленні закордонного паспорта змушують громадян платити приватному підприємцю Тетяні Кириченко. Про це пише Дмитро Бондар з «Рівненського агентства журналістських розслідувань» на порталі «Четверта влада».

Автор опублікував копії фото платіжок на оформлення закордонного паспорта. Документ роблять в терміновому порядку, тому держмито та плата за адмінпослугу подвоєні і складають 818,62 гривень. Однак до цих платіжок прикріплена ще одна з рахунком ФОП Кириченко Тетяна Семенівна. На цій платіжці від руки дописано суму, яку треба заплатити, – 100 грн.

У Державній міграційній службі, що видала платіжки, пояснили, що це робиться «для прискорення», «для доставки паспортів з Києва». Пізніше чиновниця сказала, що видала рахунок підприємиці випадково, а замість нього мала бути страховка. Пізніше у справу втрутилася заступниця відділу міграційної служби, яка повернула чоловікові 100 грн. з каси.

За кілька днів журналіст знову прийшов у міграційну службу і знайшов аналогічну платіжку на ФОП Кириченко у чоловіка, який хотів пришвидшено оформити підтвердження громадянства дитини. Цього разу на рахунок підприємця Кириченко мали заплатити 200 грн.

Журналісти з’ясували, що працівники банку вже навіть запам’ятали, що на рахунок Кириченко платять за закордонний паспорт.

У реєстрі Міністерства юстиції є тільки один підприємець з таким ПІБ, вона зареєстрована на вул.Новобармацькій,5. За даними реєстру нерухомості Тетяна Кириченко володіє тут будинком, офіційна вартість якого 0,97 млн грн.

Основний і єдиний вид діяльності Кириченко, згідно з реєстром, називається «інші види роздрібної торгівлі в неспеціалізованих магазинах». Журналісти зв’язалися з нею і запитали, за що їй треба платити, але жінка сказала, що не знає і радила перепитати у міграційній службі, а далі просто не брала слухавки.

Начальниця Рівненської ДМС Ліля Драпчинська стверджує, що Тетяни Кириченко не знає, але у факти зловживань не вірить, припускає, що це міг бути страховий платіж або витрати на канцтовари.

«Те що це були якісь зловживання, я це виключаю – щоб хтось поповнював комусь і на цьому заробляв. Це може бути якась можливо… або канцтовари якісь замовляли і проплачували, тому що ми не забезпечені канцтоварами. Швидше всього. Тому що нам канцтовари не виділяють, ну мінімальну суму… Я не можу допустити, що це… тому що це вже кримінальне правопорушення», – прокоментувала Драпчинська і запевнила, що доручила спеціалісту з протидії корупції «моніторити» платежі, щоб такого більше не трапилося.

Від «Наших грошей»:

Тетяна Кириченко, раніше відома під прізвищем Костюк, свого часу була прописана за однією адресою з Полюховичем Ігорем Семеновичем, який відомий як співробітник УМВСУ в Рівненській області. У соцмережі «Однокласники» Тетяна Кириченко вказала, що має сестру Надію Грищук-Полюхович. Діяльність Державної міграційної служби координується урядом через Міністерство внутрішніх справ.