Залізничники купили шпал на 60 мільйонів із подвійною переплатою, не зважаючи на кримінал попередника
06.11.2015   //  

Шпали і брусДП «Управління промислових підприємств Державної адміністрації залізничного транспорту України» 29 жовтня за результатами тендеру уклало низку угод на закупівлю деревини на 60,34 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Замовили не просочені обрізні шпали І та ІІ типів довжиною 2,75 м та не просочений брус під стрілочні переводи та мостовий 325х20х24.

Товар поставлять на склади ДП «УПП УЗ» Новомосковського шпалопросочувального заводу та ДП «Рава-Руський шпалопросочувальний завод».

Ціни на шпали І типу варіюються в межах 323-339 грн. за штуку, ІІ типу – по 299-322 грн.

Це майже вдвічі дорожче від ринку. У відкритих джерелах є дані про продаж шпал І та ІІ типів відповідно по 180 та 155 грн.

Брус під стрілочні переводи замовили по 3 606-3 612 грн., а мостовий – по 3 612 грн.

Переводний брус теж можна знайти вдвічі дешевше – по 1 600 грн.

У березні держпідприємство замовляло шпали за цінами, вищими приблизно на 6% – по 333-351 грн. за штуку. Вони були так само вдвічі дорожчі від ринку.

Після тієї закупівлі Управління МВС на Південно-західній залізниці відкрило кримінальне провадження. Підозрюваним є екс-керівник ДП «УПП УЗ», який діяв у змові з підконтрольними йому фірмами – ТОВ «Західспецбудмеханізація», ТОВ «Судовишнянський цегельний завод», ТОВ «Граніт-Захід», ТОВ «Компанія «Омега-Консалтинг», ТОВ «Західтрансбуд» та Дочірнє підприємство «Константа-Агро». У вересні Печерський райсуд заарештував залишки коштів на рахунках цих приватних компаній.

На останньому тендері «УПП УЗ» підрядниками були обрані наступні компанії:

  • ТОВ «Торг-Інвест» (13,60 млн грн.) зареєстроване у Новомосковську Дніпропетровської обл. на запоріжця Андрія Журавля.
  • ТОВ «Промінвест К» (13,33 млн грн.) належить Костянтину  Науменку та Євгену Баранову.
  • Підприємство об’єднання громадян «Соломія» Львівського обласного осередку «Українська спілка інвалідів-УСІ» (11,46 млн грн.). Спілку заснували Любомир і Ростислав Заболотні та Ольга Задворна.
  • ПП «Опал» (8,69 млн грн.), засновником є Володимир Опалінський з м. Новояворівська Львівської області.
  • ТОВ «МДК Інвест» (8,47 млн грн.), фірму заснувала Оксана Сироквашина з Макіївки, партнерка родини Олексія Котляревського, відомого як заступник мера Єнакієвого, у минулому помічника нардепа Владислава Лук’янова. Згодом «МДК-Інвест» переоформили на Василя Гузьєва, який до того був директором при Сироквашиній. Зараз засновником і керівником є Валерія Ковальова.
  • ТОВ «Техносфера ПИК» (3,34 млн грн.) Дмитра Сухорукова та Артема Погребняка.
  • ПП «Сельхозмашпроект» (1,46 млн грн.), фірму заснував дніпропетровець Олег Чкалін, сьогодні власником є Ярослав Малюк.