Держзавод «Більшовик» очолив керівник, розшукуваний через підозру у привласненні бюджетних коштів
05.11.2015   //  

ris.9_KD4JygSФонд держмайна призначив керівником ПАТ НВП «Більшовик» Романа Білоскурського, який на час призначення був у розшуку. Про це йдеться у сюжеті Надії Бурдей у телепрограмі «Наші гроші».

У 2006 році Білоскурський керував комерційним центром Залучанського спиртзаводу, який потім збанкрутів, а у 2013 році очолив Новосільську філією ДП «Укрспирт». В травні 2014 року слідчі Тернопільської області відкрили кримінальне провадження через привласнення бюджетних коштів посадовими особами філії. Згідно з матеріалами справи, Білоскурський прийняв на роботу фіктивних працівників та отримав їхні зарплатні картки. Також вивозив та передавав стороннім особам обладнання. У листопаді 2014 Білоскурського було оголошено у державний розшук.

У грудні 2014 ФДМУ почав конкурс на заміщення керівника «Більшовика». Кожен претендент мав подати довідку про відсутність судимості. Білоскурський подав документ, однак не за 2014, а за 2011 рік. Фонд прийняв довідку і у лютому 2015 затвердив Білоскурського очільником заводу. Відтак, доки слідчі шукали підозрюваного, він очолив один з найбільших заводів у Києві. Кримінальне провадження закрили лише у травні цього року, оскільки не знайшлося достатньо доказів для доведення винуватості особи.

Під час керівництва Білоскурського на «Більшовику» почалися скорочення штату працівників. Робітники звернулися до ФДМУ, який перевірив завод та заборонив звільняти працівників. Втім скорочення не припинились.

36 га землі під «Більшовиком» досі не відмічені на кадастровій карті, відповідно не віднесені ні до комунальна, ні до державної , ні до приватної форми власності. Якщо ФМДУ вирішить, що «Більшовик» збитковий і його треба приватизувати, то земельна ділянка під заводом дістанеться тому, хто приватизує будівлю держпідприємства.

За словами, екс-директора із соціальних питань ПАТ НВП «Більшовик» Анатолія Галана, земля під заводом не врахована в бухгалтерському обліку, хоча мала б бути поставлена на облік.

«У 2012 році, коли проводилась оцінка землі і оформлювались документи, які треба було надати для права користування, то сотка землі коштувала близько $30-32 тис. Якщо там 36 га, то це більше 2 млрд грн.», – розповів Галан.

ПАТ «Науково-виробниче підприємство «Більшовик» виготовляє устаткування для переробки гуми та пластмас. 100% акцій заводу належить ФМДУ.