Київрада заплатить 10 мільйонів, аби озеро не затопило собор Московського патріархату та автобазу міліції
02.11.2015   //  

КП виконавчого органу Київської міськради по охороні, утриманню та експлуатації земель водного фонду м. Києва «Плесо» 26 жовтня за результатами тендеру замовило ТОВ «РБУ-1» регулювання рівня води озера Глинка за 9,85 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

До кінця 2016 р. потрібно влаштувати систему регулювання рівня води озера Глинка з берегоукріпленням та благоустроєм південної його частини, а також із прокладанням водоскидного колектору в р. Либідь. Зокрема будуть збудовані:

  • водоскидний оголовок;
  • камера з регулюючим пристроєм (шандорним затвором);
  • каналізаційні камери;
  • водоскидний трубопровід;
  • водоприймальний оголовок.

У тендері також брали участь ТОВ «Будгарант» та підприємство Української Академії наук «Науково-дослідний інститут інноваційного будівництва».

Компанія «РБУ-2» належить Сергію Юркову, керує нею Андрій Чуприна. Це другий тендер, який вона виграла. Першим був тендер «Київенерго» на реконструкцію теплової мережі за 9,15 млн грн. Нинішній переможець розіграв його з ТОВ «СУ630», яким у 2011-2012 рр. керував Чуприна.

Озеро Глинка розташоване в Печерському р-ні Києва на розі бул. Дружби народів та пров. Академіка Філатова. Його північний і північно-східний береги є зсувонебезпечними, а південний – підтоплений.

Глинка

У межах зсувонебезпечної території озера знаходиться житловий будинок по пров. Філатова та трубопровід «Київенерго», який забезпечує теплом Печерський, Голосіївський та Шевченківський райони.

Неподалік від озера також знаходиться автогосподарство ГУ МВС України в м. Києві.

Крім того, в 75 метрах на південь від озера з 2010 р. вже збудовано два поверхи Кафедральний собор на честь Воскресіння Христового УПЦ МП. Але це будівництво призупинено через брак коштів. У комплексі з собором планують звести адміністративно-офісні приміщення, конференц-залу на 1000 місць, шість залів для засідань, навчальний заклад, телестудію, готель для прочан на 125 місць, трапезну, спортивну залу, крамниці церковної і сувенірної продукції. Будується також чотириярусна дзвіниця і будиночок резиденції митрополита Київського з окремою церквою на 150 парафіян.

Проект_Собору_Воскресіння_Христового

Чотири гектари, виділені міською владою у 2005 р. церкві під це будівництво, належать до паркової зони Либідського парку.

У квітні ЗМІ повідомляли, що біля озера Глинка зупинили незаконне будівництво. Однак раніше забудовник встиг вирубати частину дерев між будинками та озером, що й призвело до зсувів.