Щоб не платити «приватівцям» $500 мільйонів за банкрутство «Аеросвіту» Мінюст чомусь найняв швейцарських сусідів «Приватбанку»
29.10.2015   //  

Міністерство юстиції України 21 жовтня уклало угоду з міжнародною юридичною фірмою «Lalive» (Швейцарія) вартістю $9 тис для представлення інтересів України у Міжнародному центрі з врегулювання інвестиційних спорів (Парижі) у справі за позовом фірми «Gilward Investments B.V.» (Нідерланди). Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

У лютому компанія «Gilward Investments B.V.» надіслала до Адміністрації президента претензійного листа на $500 млн. Вона хотіла відшкодування збитків, понесених акціонерами «АероСвіту» через його фактичне банкрутство, що розпочалося в грудні 2012 р. При цьому процедуру банкрутства розпочинала сама авіакомпанія.

Згодом банкрутство зупинялось та поновлювалось рішенням суду і зараз діяльність авіакомпанії припинено.

Ініціаторами нинішнього позову до України є один із власників «Gilward Investments B.V.» та екс-голова наглядової ради «АероСвіту» Григорій Гуртовий та його партнери по «АероСвіту». Про це він сам розповів «ЛІГАБізнесІнформ».

Щодо партнерів, то у 2009 р. виконувач обов’язків голови Фонду держмайна Дмитро Парфененко повідомляв, що близько 52% акцій «АероСвіту» сконсолідовано у власності компаній, асоційованих із Гуртовим і «ПриватБанком» Ігоря Коломойського.

Також до складу акціонерів авіакомпанії входило ТОВ «Iнвестмент Едвайзорс Груп», кінцевими власниками якого є вірґінські офшори «Денніеллі Лімітед» та «Креонтас Коммершіал Лтд». Ці офшори були засновниками деяких із компаній, через які в 2014 р. вивели з «ПриватБанку» закордон $1,82 млрд.

«Lalive» отримало підряд на захист України від акціонера «Аеросвіту» за переговорною процедурою, оскільки закупівля юридичних послуг пов’язана із захистом прав та інтересів України.

До участі в переговорах було запрошено чотири фірми. При цьому «Lalive» спочатку пропонувало Мін’юсту свої послуги за $46 900. Тоді як фірма «Latham & Watkins (London) LLP» зробило заявку ціною $10 000. Однак з невідомих причин виконавцем було обрано «Lalive», а вартість її послуг була знижена до $9 000.

Lalive Lalive2

Причини розбіжностей не пояснюються.

Нагадаємо, що юридична компанія «Lalive» у 2013 р. за $2,90 млн. захищала інтереси Південно-Західної залізниці у справі за позовом турецької компанії «Dogus Insaat ve Ticaret AS». Остання хотіла стягнути борг за будівництва автомобільно-залізничного мосту через Дніпро в Києві. Сума претензій складала близько $26 млн грн. Залізниця програла справу і досі не виплатила борг.

«Lalive» знаходиться за адресою Rue de la Mairie 35, 1207 у Женеві – за кілька кварталів від женевського відділення «Привату» та офісу колишнього керівника «Укрнафти» Ігоря Палиці. Також на Женевському озері живе сам Ігор Коломойський.