- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Григоришинські фірми розпиляли 92 мільйони на ремонт підстанцій Григоришина

ПАТ «Полтаваобленерго» 21 жовтня за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «Проматом» про реконструкцію підстанцій «Лубни-районна» та «Лубни-місто» за 91,72 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

«Проматом» модернізує ПС 110/35/10 кВ «Лубни-районна» (1-й етап, 1Т, 2Т) та ПС «Лубни-місто» 110/10кВ з заміною силових трансформаторів у м. Лубни (1-й етап, 1Т, 2Т) до кінця 2016 р.

Згідно протоколу розкриття, переможець запропонував передплату 50%. Крім того, замовник передбачив можливість розрахунку шляхом видачі простого векселя.

У торгах також брало участь ТОВ «Енерджі Сервіс» із різницею в ціні 0,5%.

Фірма «Проматом» була заснована компанією «Energy Standard Group S.A.» Костянтина Григоришина, а потім перереєстрована на кіпрські офшори «Кінтук холдінг лімітед», «Мораіс інвестментс лімітед» і «Рафтена трейдінг лімітед».

«Енерджі Сервіс» зареєстрований на кіпрські офшори «Венмайрон холдінг лімітед», «Месда трейдінг лімітед», «Рістом ентерпрайзес лімітед». Нині директором фірми є Юрій Печура, а раніше ним був Ігор Вінніков, який нещодавно очолив департамент закупівель та договірної роботи НЕК «Укренерго» в рамках заповнення компанії представниками групи Григоришина.

«Рістом ентерпрайзес лімітед» фігурує у складі засновників низки фірм. У тому числі компаній «Веста-Компані», «Трансмолоко», «Мастейн» і «Метриком», через які торік з «Приватбанку» було виведено $147 млн. (загалом тоді фірми, пов’язані з «Приватом» [1], вивели з України $1,82 млрд по схемі з фальшивим імпортом [2]).

Обидві компанії регулярно розігрують [3] тендери обленерго, підконтрольних Григоришину. Так, у вересні фірма «Енерджі Сервіс» отримала підряд «Полтаваобленерго» на реконструкцію електричних мереж за 14,96 млн грн. «Проматом» тоді програв.

Нещодавно вони також розіграли тендер «Украенерго» на реконструкцію повітряної лінії електропередач вартістю 11,79 млн грн. [4]

Основними акціонерами [5] «Полтаваобленерго» є Григоришин та Ігор Коломойський.