Замміністром юстиції працює фірташівський юрист «Карпатигазу», яке готує позов проти України на $3 мільярди (додано)
28.10.2015   //  
Замміністра юстиції Сергій Петухов

Замміністра юстиції Сергій Петухов

(додано коментар Сергія Петухова)

Заступником міністра юстиції з липня 2015 року є Сергій Петухов. Він до призначення працював у ТОВ «Карпатигаз», що хоче подати позов проти України на $3 млрд.

У якості замміністра з питань євроінтеграції Петухов контролює Департамент міжнародного права Мінюсту.

Перед призначенням на держслужбу Петухов у 2012-2015 роках працював директором з корпоративних питань ТОВ «Карпатигаз».

Ця компанія у вересні повідомила, що готує міжнародний позов проти держави Україна. Претензії стосуються «дискримінаційних» рентних платежів для нафтогазовидобувних компаній. Вони встановлені на рівні 70% від вартості видобутого газу для так званих Договорів про спільну діяльність – проектів, в яких співвласниками виступає державне «Укргазвидобування» та приватні фірми. Одним з таких ДСП є проект за участі «Карпатигазу».

Директором «Карпатигазу» є Борис Синюк, який раніше працював першим замдиректора державного «Укргазвидобування».

Засновником ТОВ «Карпатигаз» є фірма «Місен ентерпрайзес аб» (Швеція). Своїх кінцевих бенефіціарів фірма у ЄДРЮО не розкриває.

За даними “Наших грошей”, 30% шведської фірми належить кіпрській компанії «Norchamo Limited», яку у свою чергу заснували «Heico Ventures» і «Suzel Enterprises». Перша з вказаних компаній у 2010-2011 була співвласником кіпрського «Ostchem» з холдингу Фірташа.

Біографія Петухова на сайті Мінюсту

Біографія Петухова на сайті Мінюсту

У свою чергу Сергій Петухов у 2007-2012 роках працював заступником директора з правового забезпечення з міжнародних питань ТОВ «РС ДЖ Україна» та ТОВ «Остхем Україна» з групи Дмитра Фірташа.

Нагадаємо, у випадку коли проти держави Україна хтось подає міжнародні позови, то вибором захисників займається саме Міністерство юстиції, у якому і працює Петухов.

Сергій Пєтухов є вихідцем з Донецька, проходив магістратуру Кембріджському університеті (Великобританія). Згідно його декларації доходів за 2014 р. він заробив близько 420 тис. грн., ще понад 5 млн зберігалися на рахунках у банках. Володіє автомобілями Alfa Romeo MiTo і Land Rover Freelander.

Петухов був помічником нардепа Олексія Рябчина («Батьківщина») – це також виходець з Донецьку, проходив магістратуру в університеті Сассекс (Великобританія).

Після опублікування цієї інформації Сергій Петухов повідомив у фейсбуці, що не матиме «жодного відношення до цього спору».

«Не вдаючись в подробиці статті, повідомляю що можливим позовом Карпатигаз до України за компетенцією має займатися Департамент судової роботи Мін’юсту, який координується заступником міністра Антоном Янчуком, відповідно до розподілу повноважень заступників. Я не матиму жодного відношення до цього спору. У випадку якби я мав, я би повідомив про можливий конфлікт інтересів».