По рахунках родини Арбузових пройшло близько мільярда за часів Януковича
28.10.2015   //  

Близько мільярда гривень пройшло через банківські рахунки сім’ї Сергія Арбузова у 2010-2013 рр. Про це пише Федір Орищук у «Главкомі» з посиланням на ухвалу Печерського райсуду міста Києва, згідно з якою прокуратурі відкрили доступ до особової справи Арбузова.

З минулої осені Генпрокуратура веде справу про незаконне збагачення колишнього топ-чиновника. Згідно з дами реєстру судових рішень, з грудня 2010 року по лютий 2014 року, коли Арбузов обіймав посаду голови Нацбанку та крісло першого віце-прем’єр-міністра, він відкрив 15 рахунків у чотирьох банках. Менш ніж за чотири роки через них пройшли значні суми, які, за версією слідства, не відповідають задекларованим доходам колишнього чиновника. Так, загальний обсяг коштів, що надійшли на рахунки Сергія Арбузова, перевищив 41 млн грн., 156 тис євро і $177 тис.

Правоохоронці також зафіксували фінансові операції, які здійснювали найближчі родичі Арбузова в період його кар’єрного злету. Зокрема, загальний обсяг надходжень на рахунки його дружини Ірини Арбузової склав 481 млн грн. і $41 млн.

На рахунки матері Сергія Арбузова Валентини, яка у минулому була головою правління підконтрольного Олександру Януковичу «Всеукраїнського банку розвитку», були перераховані 4,8 млн грн., $40 тис. і 37 тис євро. А старшому братові Сергія Арбузова по матері Вадиму Баголі переказали на банківський рахунок 64 млн грн. і $230 тис.

Як вважають слідчі, всі ці фінансові операції з нарахування багатомільйонних сум близьким родичам екс-віце-прем’єра є прихованими доходами Сергія Арбузова, які пов’язані з його службовою діяльністю на посадах голови Нацбанку України та першого віце-прем’єра, і можуть бути частиною схеми з відмивання коштів, отриманих злочинним шляхом.

Якщо така версія Генпрокуратури підтвердиться, то можна буде говорити, що сумарно через рахунки близьких родичів Арбузова в 2010-2014 рр. пройшло близько мільярда гривень з сумнівних джерел.

В ході розслідування також було встановлено, що перебуваючи на посаді голови Нацбанку, Арбузов задекларував за 2011 рік загальну суму доходів в розмірі 2,04 млн. Втім, за даними слідства, протягом того року тільки на свої рахунки в ПАТ «Укрбізнесбанк» Арбузов вніс більше грошей, ніж задекларував: 156 тис євро, $57 тис і 666 тис грн., що в цілому становило 2,65 млн грн.

Як повідомлялося, в травні 2014 дружина Сергія Арбузова намагалася зняти в українському банку 50 млн грн. Але операція була заблокована. Зараз Арбузов переховується в Росії. У 2014 році його було оголошено в розшук.

Від «Наших грошей»:

За даними держреєстру, під час Євромайдану 7 лютого 2014 року маєток Арбузових в селі Дмитрівка Київської області переоформили на Вадима Баголу – старшого брата Сергія Арбузова по матері. Йдеться зокрема про будинок площею 313 кв м. Раніше повідомлялося, що Сергій Арбузов купив будинок у Дмитрівці після призначення головою Нацбанку у 2010 році. Навесні цього року суд розірвав договір оренди 18,2 га у Дмитрівці. За інформацією «Главкому», орендарем землі був Геннадій Арбузов – батько Сергія Арбузова. Журналісти стверджували, що Арбузов та ще один виходець із Донеччини (ім’я невідоме) орендували у Дмитрівці значно більшу ділянку – 48 га.