Начальник держпідприємства перевів бізнес із сертифікації автівок на рідну фірму матері та дружини
28.10.2015   //  

Колишній керівник ДП «Рівнестандартметрологія» Віктор Зарудний позбавив держпідприємство доходів від сертифікації дорожніх транспортних засобів (ДТЗ) на користь ТОВ «Рівнестандарт». Про це пише Дмитро Бондар у СorruptUA.org.

Зарудний очолив «Рівнестандартметрологія» у січні 2014 року завдяки тодішньому губернатору від Партії регіонів Василю Берташу. Під час керівництва Зарудного до літа 2015 року, коли його було люстровано, значно зменшилася кількість сертифікатів ДТЗ «Рівнестандартметрології». До його призначення підприємство щорічно сертифікувало більше 40 тисяч транспортних засобів. З приходом Зарудного ситуація змінилася. У 2014 році кількість сертифікатів зменшилася до 18 тисяч, що майже у 3 рази менше ніж у 2013. За перше ж півріччя 2015 року було видано всього 26 сертифікатів.

Як з’ясував журналіст, під час керівництва Зарудного у «Рівнестандартметрології» було повністю розформовано відділ дорожньо-транспортних засобів, у якому працювало близько 8 людей.

Водночас, якщо за півтора роки керівництва Зарудного на ДП «Рівнестандартметрологія» суттєво зменшилася кількість сертифікованих ДТЗ, то це й же показник різко виріс у іншої фірми – ТОВ «Рівнестандарт». У 2014 році приватна фірма з нуля наростила кількість виданих сертифікатів до майже 12 тис, а за перше півріччя 2015 сертифікувало вже 8,5 тис транспортних засобів. Таким чином, доходи з держпідприємства перетекли в приватні руки.

ТОВ «Рівнестандарт» було створено у вересні 2013 року, тобто за кілька місяців до призначення Зарудного керівником ДП. Власником фірми стала мати Зарудного Ганна. У квітні 2014 засновником та керівником став Захар Вознюк, який раніше працював у відділі ДТЗ «Рівнестандартметрології». На сайті ж підприємства директоркою вказано Ларису Зарудну – дружину екс-директора ДП.

Згідно з декларацією Зарудного за 2014 рік, на рахунках у нього було 354 тис грн., а сума вкладених грошей склала 2,4 млн. Журналісту не вдалося дізнатися, звідки вони взялися у екс-керівника ДП.

Прокурор міста Рівне Тарас Ільящук  не виключає, що в цій історії може бути кримінал. В коментарі виданню він повідомив, що необхідно з’ясувати, чи було зловживання або використання службового становища у власних інтересах всупереч інтересам держпідприємства.

Видання також звернуло увагу, що з 2010 до 2014 роки екс-губернатор Берташ постійно опікувався держпідприємством і двічі призначав своїх людей на посаду керівника «Рівнестандартметрології» – Василя Карпенчука та Анатолія Камінського. Як писав у 2011 році журналіст Мустафа Найем з посиланням на дані КРУ, підрядником на виконання випробувань для метрології було ТОВ «Рівне-Автотест» Мирослава Берташа – сина тодішнього голови ОДА .

В доповідній КРУ йшлося, що син Берташа контролював злочинну групу, яка для власного збагачення розробила корупційну схему фальсифікації документів при проведенні лабораторних випробувань по сертифікації автомобілів. До злочинної групи, за даними КРУ, входили керівники ДП «Рівнестандартметрологія»: заступник директора Олег Камінський та начальник сертифікаційного центру Віктор Зарудний. Приблизний об’єм доходів «Рівне-Автотест» тоді складав близько 1,2 млн грн. на місяць.