СБУшники орендували гектар поряд з мером Рівного, щоб віддати землю забудовнику VIP-котеджів
26.10.2015   //  

Управління СБУ у Рівненській області отримала в оренду гектар землі і передало її ТДВ «Фабрика «Рівненчанка», яка розбудовує елітне котеджне містечко. Про це пише Юрій Дюг у видання «Все».

До травня 2014 року 0,99 га землі на вул. Неофіта Кибалюка перебували у постійному користуванні Рівненської районної державної лікарні ветмедицини. У минулому році голова держлікарні Микола Білоус попросив голову Рівненської ОДА Сергія Рибачка вилучити та передати цю землю управлінню капітального будівництва обладміністрації. Губернатор це зробив, а потім своїм розпорядженням відніс 0,99 га до земель запасу житлової та громадської забудови держвласності. Після цього голова ОДА передав землю в оренду з правом передачі в суборенду терміном на 10 років управлінню СБУ в Рівненській області.

У серпні 2014 року Рівненське СБУ передала 0,99 га, яку оцінили в 1,94 млн грн, в суборенду ТДВ «Фабрика «Рівненчанка». Підписував договір колишній начальник правління СБУ в Рівненській області Віктор Козлов, якого звільнили з посади через 2 місяці.

Видання звернуло увагу, що на договорах суборенди не було печатки облуправління СБУ. Там був лише підпис генерала Козлова. У договорі було вказано цільове призначення – «для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд будівельних організацій та підприємств, з правом передачі в суборенду (для будівництва індивідуальних житлових будинків «під ключ»). Хоча такого формулювання немає в класифікації видів цільового призначення.

Як пише видання, цю помилку не помітили в міській реєстраційній службі, а також в архітектурно-будівельній інспекції, в управліннях міськвиконкому, ОДА та облСБУ.

Втім, будівництво елітних двоповерхових котеджів  з гаражами, терасами та закритою будинковою територією розпочалося. «Рівненчанка» довірила будувати їх маловідому київському ТОВ «Ель торо», яке було зареєстроване лише 5 лютого 2014 року зі статутним фондом у 1000 грн.  Власником та керівником підприємства є Ігор Самчук, про якого у Рівному нічого невідомо. З’ясувалося також, що у будівельному паспорті генпідрядника  «Ель торо» вказано номер ліцензії, яку активісти не змогли знайти серед офіційно зареєстрованих ліцензій.

Автор статті зазначає, що після розголосу інформації про проблеми з будівництвом котеджного містечка, керівництво «Рівненчанки» вирішило роздробити об’єкт на частини та зареєструвало їх як незавершене житлове будівництво. А потім частину з незавершених житлових будинків продали, іншу частину продають зараз.

Правоохоронці у Рівному поки не помічають порушень при будівництві котеджів. Водночас з ініціативи активістів нардеп Остап Єднак звернувся з запитом щодо 0,99 га на вул. Неофіта Кибалюка до голови СБУ Василя Грицака, який повідомив, що, за результатами перевірки, матеріали направлені в Генпрокуратуру.

Засновниками ТДВ «Фабрика «Рівненчанка» вказано Віктора Доманського, Лілію Катеринчук, Олександра Матковського, Людмилу Омельянчук, Вячеслава Репицького, Ігоря Хомюка, а кінцевим бенефіціаром – Інну Хомюк. Керівник – Олександр Климчук, підписант ТДВ – Віктор Доманський. Видання звернуло увагу, що головний бухгалтер рівненської районної держлікарні ветмедицини, яка раніше користувалася землею – Олександра Доманська.

Від «Наших грошей»:

Вулиця Неофіта Кибалюка відома тим, що тут поселився мер Рівного Володимир Хомко. За даними «Гарної хати», будинок записано на швагра мера – Сергія Бондарчука-Васелюка.