Міноборони запізно згадало, що незаконно віддало людям екс-замміністра 120 га під забудову
26.10.2015   //  

Суд відмовив у позові про визнання недійсним інвестиційного договору Міністерства оборони з ТОВ «Проксіма». Про це свідчить рішення Господарського суду м.Києва від 6 жовтня.

31 грудня 2004 року Управління капбудівництва Міноборони уклало договір з ТОВ «Проксіма» про пайову участь у будівництві житла на 126 га військового містечка №249 с. Капітанівка Київської області. Метою проекту було забезпечення житлом військовослужбовців та членів їх сімей. По договору Міноборони мало отримати 20% від загальної площі збудованих квартир.

Втім сам договір з часу його підписання фактично не виконувався. Так, у 2014 році фірма «Проксіма» через суд змушувала Міноборони оформити їй дозвільні документи і землевпорядну документацію.

Суд встановив, що при укладанні спірного договору фактично змінено цільове призначення земельної ділянки – з земель оборони на землі громадської та житлової забудови. При цьому цільове призначення змінено з порушенням Земельногого кодексу: без відповідних рішень уповноважених органів. І це є підставою для визнання спірної угоди недійсною.

Крім того, Положенням про інвестування будівництва та придбання житла військовослужбовців ЗСУ та членів їх сімей (втратило чинність в кінці 2005 р.) передбачено, що Міноборони може передати інвестору максимум 50% побудованого житла. Тоді, як за спірним договором компанії «Проксіма» дістається 80%.

Відтак суд прийшов до висновку, що інвестиційний договір на момент його підписання суперечив законодавству.

Однак визнати договір недійсним суд відмовився, вказавши на пропущення строку позовної давності – 3 роки. Міноборони як позивач у справі знало про цей договір від самого початку, адже його затверджував тодішній міністр Олександр Кузьмук.

Засновниками ТОВ «Проксіма» є ТОВ «Кий-СК», ЗАТ «СВС-Дніпро» і ТОВ «Столиця Інвестбуд-3». Керівник ТОВ «Проксіма» Микола Кравченко раніше очолював департамент капітального будівництва та реконструкції «Київенерго», працював в Мінпалива та енергетики під керівництвом Івана Плачкова.

Засновником ТОВ «Кий-СК» є Максим Заєць. Ця фірма має 3,8% акцій «Укрінбанку». До 2011 року співзасновником «Кий-СК» був голова наглядової ради «Укрінбанку» Володимир Клименко.

Найбільшим пакетом акцій ЗАТ «СВС-Дніпро» володіє голова наглядової ради підприємства Володимир Випирайло (31%), який у 2006-2010 рр. був депутатом Вишгородської міськради.

Засновниками ТОВ «Столиця Інвестбуд-3» є ТОВ «Спецбудінвест-17» і ТОВ «Мьолі-Інвест-Україна».

Засновниками фірми «Спецбудінвест-17» є Анатолій Сільчук і Андрій Бондарец, відомий як партнер по ТОВ «Білдинг Плюс» В’ячеслава Кредісова, котрий був заступником міністра оборони Анатолія Гриценка (2005-2007 рр.). Пізніше в Гриценко розповів, що змусив Кредісова піти у відставку, бо той діяв з перевищенням повноважень.

«Мьолі-Інвест-Україна» оформлена на віргінський офшор «Діджитал Консолідейтид Лтд.». У 2006-2009 рр. керівником «Мьолі-Інвест-Україна» була Лариса Печковська, яка працювала директором низки компаній В’ячеслава Кредісова – ТОВ «КСК», ТОВ «КЛН», ТОВ «Ван-К-Лин». А теперішній директор Олена Панічева значилась керівником ТОВ «Міцар», коли там засновником був той самий Кредісов.