У Чернівцях намагаються відсудити землю в парку, яку за безцінь віддали підприємцю
24.10.2015   //  

У Чернівцях прокуратура намагається повернути 0,4 га землі по вул. Воробкевича, яку КП «Парк «Жовтневий» фактично передав в оренду київській підприємиці Альоні Смирновій. Про це пише Надія Вірна у Сorruptua.

У червні 2014 року директор «Жовтневого» Микола Строкань уклав договір про співпрацю з ФОП Смирнова. Згідно з документом, на 4350 кв м землі їй можна було облаштовувати площадку автодрому для картингів з літнім та дитячим майданчиком, колиби, альтанки та надавати платні послуги населенню терміном до кінці 2016 року з правом продовження на 39 років.

В літній період за цю ділянку підприємець повинна була сплачувати 6500 грн, а з жовтня по травень – 960 грн. Тобто, трохи більше 1 грн. за 1 кв м.

Навесні 2015 року у парку почали активно будувати та встановлювати нові альтанки, прокладати доріжки, вирубуючи при цьому дерева. Як встановили активісти, вирубка дерев йшла незаконно і правоохоронці відкрили кримінальне провадження, а спеціальна комісія міськради почала перевіряти діяльність КП «Жовтневий».

Після перевірок було призначено нового керівника КП, яким став Сергій Столяр, та заборонено встановлювати будь-які торгові об’єкти, надавати місця з організації торгівлі на території парку до прийняття відповідного рішення міської ради.

На початку вересня прокуратура звернулася до Госпсуду Чернівецької області з вимогою розірвати договір між КП «Парк Жовтневий» та Альоною Смирновою та повернули в користування парку 4350 кв м землі. Прокуратура встановила, що договір про співпрацю є фактично договором оренди землі, а питання щодо укладення угоди не розглядала міськрада. Крім того, договір про співпрацю суперечить рішенню міськради від 2012 року, відповідно до якого було заборонено встановлення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності на території «Жовтневого».

Під час судового засідання було встановлено, що в жовтні 2013 року екологи нарахували в парку на 566 тис грн. збитків. В тому числі, збитки були завдані будівництвом автодрому для картингів, площадки для їх ремонту, літніх майданчиків, зняттям шару ґрунту тощо.

До 2014 року договори про співпрацю відносно 4350 кв м землі у парку подібні до того, який був укладений з Смирновою, «Жовтневий» укладав з підприємцями, починаючи з 2006 року. Зокрема з ФОП Олександром Батюкевичем та Оленою Батюкевич.

Видання також звернуло увагу, що в ході перевірки «Жовтневого» у парку на підставі договорів про співпрацю функціонувало 13 торгових об’єктів та 12 об’єктів розваг. Крім того, дев’ять договорів про співпрацю керівництво парку «Жовтневий» уклало без відповідних рішень міськради.

Перевірка також показала, що кілька фірм займали велику площу у парку за незначну плату та мали борги за користування парковою територією. Зокрема, ПП «Агро-Бізнес» Василя Максимюка, Євдокії Максимюк та Павла Данчецького на підставі договору про співпрацю використовувала під кафе та комплекс атракціонів площу в літній період 4073 кв.м. за 8071 грн. на місяць (зимовий – 4200 грн.). Реальна ж плата за користування такою площею мала б складати від 30 до 80 тисяч гривень за місяць. Крім того, ПП мало борг перед парком у 43,2 тис грн. А ТОВ «Роднічок» Івана Семенюка, яке використовувало під атракціони та боулінг-клуб 22,22 тис кв м парку за 5400 грн. в місяць, заборгувало «Жовтневому 115 тис грн.

Від «Наших грошей»:

Підприємець Альона Смирнова зареєструвалася як ФОП у квітні 2013 року. Має основним видом діяльності роботу агентства з працевлаштування.