Прикордонникам віддали літаки, які НАУ купив у півторадорога у номінального власника клюєвського «Актив солару»
24.10.2015   //  
За даними виробника цих літаків, літак DA40 NG Refurbished Club виробництва 2006 року з серійним номером D4.211 продався за 190-220 тис євро - в півтора рази дешевше від ціни для вузу Кулика-Луцького.

За даними виробника цих літаків, літак DA40 NG Refurbished Club виробництва 2006 року з серійним номером D4.211 продався за 190-220 тис євро – в півтора рази дешевше від ціни для вузу Кулика-Луцького.

Міністерство освіти і науки передало Держприкордонслужбі 7 літаків, які Національний авіаційний університет за часів Януковича закупив за завищеною ціною у бізнесмена, пов’язаного з біглими Клюєвими.

«Це літаки із тої скандальної закупівлі, яка була зроблена Національним авіаційним університетом без проведення тендеру, із завищеними цінами. І ці сім літаків ми уже віддали нашій Державній прикордонній службі. Вони будуть використовуватися фактично з воєнною метою», – повідомив на брифінгу міністр освіти і науки Сергій Квіт.

Міністр додав, що ці літаки жодного разу не літали, кілька років вони стоять. «Це хороші літаки, двомісні і чотиримісні», – уточнив він.

Нагадаємо, Національний авіаційний університет у липні 2012 року придбав сім учбових літаків у австрійської компанієї «Даймонд Файненс Сервисес ГмбХ» («Diamond Finance Services GmbH») за 2,85 млн євро без ПДВ у півтора рази дорожче від ринкових цін. Було придбано п’ять літаків DA40 NG Refurbished Club по 345 тис євро і два DA42 NG по 562 тис євро.

Власником австрійського виробника літаків «Diamond Aircraft Industries GmbH» тоді себе назвав австрійський бізнесмен австрійський бізнесмен Крістіан Дріс (Christian Dries). Також він називав себе кінцевим власником компанії «Актив-Солар», яку пов’язують з біглими братами Клюєвими – екс-секретарем РБНОУ Андрієм та нардепом Сергієм (докладніше про схему контролю тут).

За словами австрійця, українські чиновники не були співвласниками «Актів Солару». Хоча саме в цій компанії працював директором зять Сергія Клюєва Каве Ертефай, а син Андрія Клюєва Богдан відомий як менеджер по розвитку в Activ Solar LLC (Ukraine).

Нині в ЄДРЮО не вказано кінцевого бенефіціара ТОВ «Актив солар». Директором фірми з травня 2015 року є Ірина Марич. Раніше вона була директором ЗАТ «Актив-страхування» Клюєвих, а за часів Януковича була заступником директора Держадміністрації морського і річкового транспорту.

На момент закупівлі літаків ректоров НАУ був Микола Кулик. У цьому університеті також працював проректором Максим Луцький, кум біглого міністра освіти Дмитра Табачника та колишній нардеп від Партії регіонів.